Brisel: Sjeverna stanica ponovo radi, zgrada tužilaštva otvorena

Na željezničkoj stanici Brisel-Midi (Južna stanica), za koju je takođe upućeno upozorenje na bombu, pronađen je sumnjivi kofer, ali u njemu nije otkriveno ništa opasno, saopštila je federalna policija
0 komentar(a)
Brisel, policija, Foto: Reuters
Brisel, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2016. 15:06h

Željeznički saobraćaj ponovo je uspostavljen nešto prije 15 sati na Sjevernoj stanici u Briselu, koja je ranije danas bila evakuisana zbog dojave o bombi, a ponovo je otvorena i obližnja zgrada tužilaštva, koja je takođe bila evakuisana zbog istovjetne dojave, javljaju belgijski mediji.

Na željezničkoj stanici Brisel-Midi (Južna stanica), za koju je takođe upućeno upozorenje na bombu, pronađen je sumnjivi kofer, ali u njemu nije otkriveno ništa opasno, saopštila je federalna policija.

Policija je naglasila da za Centralnu stanicu nije primljena dojava o bombi, kako to tvrde pojedini mediji, navodi list "Dernijer er".

Zgrade Sjeverne željezničke stanice i tužilaštva su u rano po podne evakuisane nakon anonimnog poziva u kojem je upozoreno da je u tim zgradama postavljena bomba, prenio je list "Libr Belžik".

Policajci i vojnici su u velikom broju prisutni na svim tim lokacijama, javlja agencija Belga.

List "Dernijer er" navodi da je u zgradi tužilaštva sprovedena istraga, ali da bomba nije nađena.

Na Sjevernoj željezničkoj stanici bio je obustavljen saobraćaj na zahtjev policije, a 20-ak agenata je sprovelo istragu.

Saobraćaj je ponovo uspostavljen na toj stanici oko 14:45 sati, saopštio je Infrabel, preduzeće koje održava infrastrukturu belgijske željezničke mreže.

Dva policajca ranjena u napadu nožem

Dva policajca su danas ranjena kada ih je muškarac napao nožem, u kvartu Brisela koji važi za leglo džihadista, a u vrijeme dok jedna od glavnih želježničkih stanica u Briselu zatvorena zbog prijetnje bombom.

Policija je pucala na napadača i ranila ga u nogu, poslije čega je uhašen, javio je londonski "Dejli telegraf".

Za sada neimenovani napadač je nasrnuo na policajce kada su mu tražili dokumenta na prometnoj ulici briselskog kvarta Skarbek, gdje su svojevremeno teroristi koji stoje iza napada na aerodrom 22. marta imali radionicu za pravljenje bombi.

Napadač nije ništa izjavio tokom napada, ali Kancelarija tužilaštva u Briselu je saopštila da "ima razloga da vjeruje da je riječ o terorističkom napadu," navodi londonski dnevnik, pozivajući se na lokalne medije.

Tužilaštvo je potvrdilo da je napadač jednog policajca ubo u stomak a drugog u vrat. Nijedan od njih nije ozbiljno povrijeđen.

Prema belgijskim medijima, osumnjičeni je poslije napada pokusao da pobjegne ali je jedna druga policijska patrola otvorila vatru i "neutralisala ga."

"On je ranjen u nogu" saopštilo je tužilaštvo. Mediji prenose i da je u koškanju "slomio nos" jednom od policajaca.

Do napada je došlo samo par sati nakon što je jedna od glavnih željezničkih stanica u Briselu evakuisana zbog prijetnje bombomi par nedjelja nakon što su dva policajca ranjena mačetom u Šarloi, a još dva lakše ranjena u obližnjem Molenbeku koji takođe važi za leglo islamista.

Bonus video: