Francuska "mami" britanske firme da se presele u Pariz

Francuski finansijski sektor je pokrenuo više kampanja za promociju Pariza kao finansijskog centra kako bi se privukao dio finansijskih firmi iz Londona
54 pregleda 0 komentar(a)
Ajfelova kula, Pariz, Foto: Shutterstock
Ajfelova kula, Pariz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2016. 12:01h

Francuske vlasti napravile su posebnu ponudu za privlačenje finansijskih firmi čije je sjedište u Velikoj Britaniji, te bi zbog Bregzita mogle izgubiti takozvani evropski pasoš - dozvolu da usluge pružaju širom EU.

U ovaj paket dobrodošlice spadaju pojednostavljena procedura i prihvatanje dokumenata na engleskom, a detalji su izneti na sajtovima francuskog regulatornog tela za finansijska tržišta AMF i za nadzor sektora banaka i osiguranja ACPR.

Francuska očekuje da će za ovu ponudu koju su regulatorna tela objavila u srijedu biti zainteresovane osiguravajuće kuće, investiciona preduzeća i ustanove za transfer novca i za elektronski novac sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Radi "nastavljanja postojećih aktivnosti koje su već pod nadzorom nadležne vlasti zemlje porijekla" odobrenje za rad može biti ubrzano i pojednostavljeno, "bazirano na već dostupnim dokumentima na engleskom" poput onih koje su nadzorni organi zemlje porijekla već izdali, navodi se u ponudi AMF i ACPR.

Francuski dnevnik Figaro prenosi da se ponuda odnosi i na firme za upravljanje kapitalom i nove inovativne start-ap firme za finansijske tehnologije, takozvane fintek (fintech).

Njima je ponuđena pomoć u svim fazama dobijanja dozvole, kao i takozvana dvonedjeljna karta (2WeekTicket) koja će im omogućiti da dobiju mišljenje o ispunjenosti uslova za dozvolu, na osnovu kojeg će moći brzo da preduzmu prve korake za uspostavljanje u Francuskoj, a ako ispunjavaju uslove evropski pasoš im sleduje u roku od dva mjeseca.

Kako bi se njihovi predmeti "optimalno" obrađivali, biće im dodjeljena kontakt-osoba koja govori engleski, koja će voditi prcoceduru i moći da ih posavjetuje, prenio je portal EurActiv.rs.

Agencija zadužena za bankarsko osiguranje ACPR navela je da je na sajt postavila tipske predmete zahtjeva, kao i "poštansko sanduče" kako bi se odgovorilo na pitanja firmi na koje će Bregzit uticati.

Francuski finansijski sektor je pokrenuo više kampanja za promociju Pariza kao finansijskog centra kako bi se privukao dio finansijskih firmi iz Londona.

Međutim, iza zatvorenih vrata neki bankari iznose procjenu da Francuska neće imati veliki priliv firmi iz Londona zbog poreskog sistema i radnog prava koji se u inostranstvu često smatraju isuviše opterećujućim, prenose francuski mediji.

Bonus video: