Tusk: Balkanska ruta zauvijek zatvorena za ilegalnu migraciju

Tusk je podvukao da od prvog dana ne postoji sumnja koliko je važna efektivna kontrola spoljne granice
55 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 10:38h

Predsjednik Savjeta Evropske unije Donald Tusk ocijenio je danas da je veoma važno da balkanska ruta ostane "zauvijek" zatvorena za ilegalnu migraciju.

"Moramo praktično i politički osigurati da balkanska ruta ostane zauvijek zatvorena za ilegalnu migraciju", rekao je on novinarima po dolasku ispred sjedišta austrijskog kancelara u Beču, koji je pozvao na Samit o izbjegličkoj krizi.

Na Samitu učestvuju najviši predstavnici 10 zemalja duž balkanske rute, a glavna tema je zaštita spoljne granice EU, ali i pomoć zemljama porijekla migranata.

Tusk je podvukao da od prvog dana ne postoji sumnja koliko je važna efektivna kontrola spoljne granice.

Prema njegovim riječima glavni preduslov za to je tijesna saradnja između zemalja partnera na zapadnom Balkanu, kao i sa Turskom.

Tusk je kazao da će danas biti razgovora kako se ta saradnja može učiniti još efektivnijom.

Prilikom dolaska u sjedišta austrijskog kancelara, izjave novinarima jedino su dali Tusk i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Na skupu učestvuje njemačka kancelarka Angela Merkel, grčki premijer Aleksis Cipras, te premijeri Slovenije, Hrvatske, Albanije, Mađarske, Bugarske, Makedonije i Srbije, dok je Rumunija zastupljena ministrom unutrašnjih poslova.

Bonus video: