"Crni protest" u Varšavi: Protiv zakona o potpunoj zabrani abortusa

"Želimo da volimo ne da umiremo", "Sloboda zemlje mjeri se pravima žena", "Zajedno protiv fanatika", "Moje tijelo moj izbor" neke su od poruka na transparentima Poljakinja koje su došle pred Sejm odjevene u crno
78 pregleda 0 komentar(a)
Crni protest, Poljska, Foto: Beta-AP
Crni protest, Poljska, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.09.2016. 18:48h

Oko 2.000 Varšavljana okupilo se danas pred Sejmom poljskog parlamenta u "crnom protestu", odjeveni u crnu odjeću kao simbol gnijeva što se pred poslanicima našao predlog zakona o potpunoj zabrani vještačkog prekida trudnoće, kojim će biti pooštren jedan od najrestriktivnijih zakona u Evropi.

Crni protest počeo je ranije na internetu kada su protivnici zabrane abortusa, među njima i ličnosti poljskog javnog života pravile selfije odjeveni u crnu odjeću i postavljaju ih na društvene mreže a predveče su se okupili pred donjim domom parlamenta u vrijeme poslaničke rasprave da li da predlog građanske inicijative Stop abortusima sa 450.000 potpisa odbace ili puste u dalja čitanja.

"Želimo da volimo ne da umiremo", "Sloboda zemlje mjeri se pravima žena", "Zajedno protiv fanatika", "Moje tijelo moj izbor" neke su od poruka na transparentima Poljakinja koje su došle pred Sejm odjevene u crno takođe i da podrže predlog zakona inicijative "Spasavajmo žene" sa 215.000 potpisa da se vještački prekid trudnoće do 12. nedjelje legalizuje kao slobodna odluka žene.

"To je okrutni i nehumani zakon i ugrožava svaku od nas. Ne želimo da živimo u zemlji gdje tužilac i policajac sjede kraj bolničke postelje trudnice, gdje spontani pobačaj završava policijskom istragom, gdje su silovane djevojčice natjerane da rađaju djecu svojih silovatelja", objašnjavaju Poljakinje zašto su danas pred Sejmom.

Jedna od organizatorki protesta podsjetila je da je već danas zakon o vještačkim prekidima trudnoće treći najrestriktivniji u Evropi poslije zakona u Irskoj i na Malti, jer je abortus dozvoljen samo u tri precizirana slučaja - kada je teško deformisan ili oštećen plod, život majke ugrožen ili ako je trudnoća plod silovanja.

"I već danas se gaze prava Poljakinja. Od juče smo odjevene u crno. To nije boja žalosti, to je boja gnijeva. To je naš krik protiv atentata na naše dostojanstvo, zdravlje i bezbjednost", kazala je jedna od organizatorki protesta iz inicijative Spasavajmo žene.

Pred Sejm su u isto vrijeme došli da podrže svoj predlog potpune zabrane vještačkih prekida trudnoće i aktivisti inicijative Stop abortusima sa transparentima sa drastičnim fotografijama raskomadanih fetusa i porukama "Branimo život od začeća".

Policija je kordonom razdvojila obije demonstracije, tako da samo religijskim pjesmama i skandiranjem nastoje da zagluše jedna drugu.

Opoziciona Građanska platforma bivšeg poljskog premijera sada predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska podnijela je još prije nekoliko mjeseci predlog zakona kojim bi se održao nacionalni kompromis oko abortusa iz 1993. godine.

Za isti predlog zalagao se i pokojni predsjednički par, predsjednik Poljske Leh Kačinjski - brat blizanac lidera vladajućih konzervativaca, i njegova supruga, Marija Kačinjska koja se zbog toga zamjerila i radikalnim krugovima Poljske katoličke crkve.

"Ne gledajmo na žene kao na hodajuće inkubatore koji nemaju nikakva prava", kazao je u raspravi u Sejmu poslanik Građanske platforme Šimon Zjolkovski a njegova partijska koleginica Monika Vjelihovska upozorila je da s obzirom na raspored snaga na političkoj sceni svaki pokušaj da se promijeni taj kompromis, bilo da se abortusi liberalizuju, bilo da se u potpunosti zabrane i uvede kazna zatvora za pobačaj, donosi samo novi ideološki rat i razdor među Poljacima.

Prema posljednjim anketama svega 14 odsto Poljaka zalaže se da ženama ne ostane nikakva mogućnost za vještački prekid trudnoće, čak i kada to znači smrt trudnice, 25 odsto traži da se abortusi dozvole kao u većini zemalja Evrope, dok 42 odsto Poljaka u anketi agencije TNS smatra da je nacionalni kompromis sa tri moguća izuzetka da se trudnoća prekine dobar i da ga ne treba mijenjati.

Bonus video: