ZAKOPANA NA GRADILIŠTU

Poljska: Pronađena nacistička vremenska kapsula iz 1934.

Doktor Marcin Peterlajtner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani
1 komentar(a)
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Nacisti, Nacizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2016. 16:50h

U poljskom gradu Zločejnec, koji je tokom Drugog svjetskog rata delom pripadao Njemačkoj, pronađena je nacistička vremenska kapsula koja datira iz 1934, prenio je portal Indipendent.

Kapsulu je otkrio areholog koji je godinama znao da ona postoji, ali nije mogao doći do nje, navodi ovaj portal pozivajući se londonski Indipendent.

Kapusla je prije osamdesetak godina zakopana na gradilištu Ordensburg Krosinse, koji je bio jedan od tri izgrađena edukacijska centra Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke.

Istraživači su, kako se navodi, morali da pronađu način da prođu kroz podzemne vode i debeli sloj cementa da bi došli do kapsule, a da pritom zaobiđu njemačke rudnike.

Doktor Marcin Peterlajtner rekao je da su predmeti u kapsuli savršeno očuvani, prenio je londonski Dejli Mejl.

I španska EPA je prenijela da kapsula sadrži fotografije, između ostalog, i Adolfa Hitlera, novine, dvije kopije njegove knjige Main Kampf, kovanice koje su se nalazile u koverti i promo materijali s informacijama o Falkenburgu, što je njemački naziv za grad Zločejnec.

Predmeti se trenutno nalaze u Nacionalnom muzeju u Sćećinu, a materijali će biti prevedeni i konzervirani prije nego što postanu dostupni javnosti.

Preporučujemo za Vas