Tusk: Britanija pokreće Bregzit početkom 2017, EU spremna

Prema riječima Tuska, EU je "dobro pripremljena" i može da počne proceduru "već sjutra"
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2016. 09:05h

Velika Britanija će vjerovatno početkom 2017. pokrenuti formalni zahtjev za izalazak iz Evropske unije, a EU je već danas spremna za to, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

On je juče, na samitu 27 članica EU održanom u Bratislavi rekao da mu je britanska premijerka Tereza Mej prilikom nedavne posjete Londonu vrlo otvoreno kazala da je skoro nemoguće da London pokrene postupak izlaska iz EU ove godine.

"Ali vrlo je vjerovatno da će biti spremni možda u januaru, možda u februaru sljedeće godine", rekao je Tusk.

Prema njegovim riječima, EU je "dobro pripremljena" i može da počne proceduru "već sjutra", prenosi AFP.

On je rekao da će predstojeći pregovori sa Londonom o Bregzitu biti vođeni u interesu preostalih 27 članica Unije, a ne Britanije.

"Apsolutno je jasno da naše procedure i pravila propisani veoma precizno u našim ugorovima, treba da zaštite naše interese, interese 27 članica, a ne one zemlje koja odlazi", naglasio je Tusk na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Isto je potvrdio i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je rekao da se Britaniji ne može dozvoliti pristup tržištu EU, ako ne prihvati slobodu kretanja radnika, koja je u njegovoj osnovi, prenosi Rojters.

"Želimo da imamo veoma dobre i bliske odnose sa Britanijom. U isto vrijeme, nije moguće da pregovori sa njom donesu štetu našim interesima", rekao je Junker.

On je naglasio da EU ostaje pri svojoj poziciji da se sloboda kretanja radnika i osoba mora omogućiti.

"To nije igra između premijera koji odlazi i premijera koji ostaju, riječ je o ljudima u Evropi. Tako da ne vidimo nikakvu mogućnost kompromisa po tom pitanju", zaključio je Junker.

Bonus video: