Tužilaštvo u Parizu podiglo optužnicu protiv žene: Planirala teroristički napad na Notr Dam?

Prema riječima tužioca Fransoaa Molena, njeni otisci prstiju nađeni su na automobilu punom kanistera sa plinom koji je u nedjelju pronađen u blizini katedrale Notr Dam
0 komentar(a)
Policija, Francuska, Foto: Reuters
Policija, Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2016. 17:56h

Žena za koju francuske vlasti vjeruju da je dio ženske terorističke grupe koja je planirala bombaški napad na katedralu Notr Dam u Parizu, saslušana je danas pred sudom.

Parisko tužilaštvo potvrdilo je da se 29-godišnja Ornela G. danas pojavila pred specijalnim antiterorističkim sudom.

Prema riječima tužioca Fransoaa Molena, njeni otisci prstiju nađeni su na automobilu punom kanistera sa plinom koji je u nedjelju pronađen u blizini katedrale Notr Dam.

Ona je uhapšena u utorak u Oranžu, na jugu Francuske, zajedno sa još jednim saučesnikom.

Molen je dodao da je istraga neuspjelog terorističkog napada odvela do "terorističke grupe mladih žena" povezanih sa Islamskom državom.

Još tri žene uhapšene su u četvrtak u okolini Pariza, među kojima i 19-godišnja ćerka vlasnika automobila sa eksplozivom. Ona je ranjena prilikom hapšenja pošto je nožem napala jednog policajca.

Izvori bliski istrazi naveli su juče da se 19-godišnja osumnjičena zaklela na vjernost džihadistima Islamske države i da je uhapšena sa još dvoje saučesnika.

Automobil sa šest plinskih boca pronađen je u nedjelju parkiran pored Sene naspram Notr Dama, sa upaljenim svjetlima i bez tablica, a u njemu nije bilo uređaja za moguće detoniranje ovih boca.

Francuska je na oprezu zbog terorističkih prijetnji poslije niza ekstremističkih napada u posljednjih godinu i po dana, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Bonus video: