Hofer počeo kampanju za predsjednika: "Hoćemo našu Austriju nazad"

"Ne možemo dozvoliti da većina migranata budu ekonomske izbeglice. Ako to dopustimo to nema veze sa humanošću, već sa glupošću", poručio je on
1 komentar(a)
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Norbert Hofer, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2016. 16:23h

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) na predsjedničkim izborima Norbert Hofer danas je zvanično započeo predizbornu kampanju, a na predizbornom skupu pozvao je vladu da građanima vrati "njihovu Austriju".

Predizborna kampanja krenula je iz Velsa, Gornje Austrije, sa govorima Hofera i lidera FPO Hajnc-Kristijana Štrahea pred više od 5.000 pristalica.

Hofer je oštro kritikovao vladu zbog politike imigracije, istakavši da ta politika mora biti mešavina ljudskosti i razuma.

"Ne možemo dozvoliti da većina migranata budu ekonomske izbeglice. Ako to dopustimo to nema veze sa humanošću, već sa glupošću", poručio je on.

Prema njegovim rečim predsednički izbori biće odluka o smeru kojim će se kretati Austrija, navodeći da je vlada u proteklo vrijeme sprovela potpuni preokret u svojoj politici, a da će, ako bude izabran, nastojati da se taj "kurs razuma" nastavi.

Istovremeno je Hofer oštro kritikovao prijeteće odlaganje izbora zbog neispravnih koverata za glasačke listiće.

"Hoćemo našu Austriju nazad", poručio je on ukazavši na brojne probleme kao što je nefunkcionišuća administracija.

"Kako to da je moguće za ponavljanje lokalnih izbora u 2. okrugu, koji se održavaju ranije, zamijeniti koverte, a za predsjedničke izbore ne?", upitao je Hofer poručivši da ne treba niko da se nada da će ostati "bez daha" samo zato što će se izbori pomjeriti za par nedjelja.

Štrahe je rekao da se radi o istorijski značajnim izborima kako za FPO, tako i Austriju.

On je ponovio svoj stav da na saveznom nivou postoji strateško razmišljanje da se izbori pomjere, i da će tu odluku saopštiti ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka u ponedjeljak.

Hoferov protivkandidat Aleksander van der Belen odložio je zvanični početak svoje kampanje zbog mogućnosti da se izbori, koji su zakazani za 2. oktobar, odlože.

Bonus video: