Džonson: Nije tajna da samo Kina može da utiče na Sjevernu Koreju

"Ovo nije prvi slučaj i jasno je da Sjeverna Koreja ne odustaje od razvoja nuklearnog oružja, tako da sada moramo bolje da razmislimo šta može da bude prava reakcija"
1 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2016. 08:08h

Mislim da neću otkriti nikakvu tajnu ako vam kažem da postoji samo jedna država na cijelom svijetu koja može da utiče na Sjevernu Koreju, a to je, naravno, Kina, rekao je šef britanske diplomatije Boris Džonson.

"Samo Kina može da spriječi Sjevernu Koreju da izvede još nukleranih testiranja" rekao je Džonson čime je priznao da zapad ima izuzeno mali uticaj na ovu komunističku državu, piše Independent.

U izjavi koju je dao nakon nuklearnog testa Sjeverne Koreje, koji je zastrašilo cio svijet, šef britanske diplomatije je rekao da je "jasno da strategija usmjerena protiv Kim Džong Una očigledno 'ne radi'".

Na konferenciji za novinare, koju je održao sa svojim austrijskim kolegom, Džonson je rekao da je "ovaj problem hroničan a postaje sve veći".

"Ovo nije prvi slučaj i jasno je da Sjeverna Koreja ne odustaje od razvoja nuklearnog oružja, tako da sada moramo bolje da razmislimo šta može da bude prava reakcija", rekao je Džonson.

Na pitanje da li bi Velika Britanija trebala da počne razgovore sa Sjevernom Korejom, Džonson je rekao da, pored svega, "samo jedna zemlja može da utiče na Sjevernu Koreju a to je, naravno, Kina".

"Nadam se da će Kina iskoristi svoje odnose sa S. Korejom i da će im prenijeti da ovo nikako ne može da se nastavi, da je neprihvatljivo i da moraju da prekinu sa detonacijama", istakao je Boris Džonson

Bonus video: