Tenzije između Austrije i Turske prenijete na internet: Pokušan hakerski napad na bečki aerodrom

Turski hakeri su kao razlog za napad naveli "političke odnose dvije zemlje"
101 pregleda 1 komentar(a)
Haker, Foto: Shutterstock
Haker, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.09.2016. 09:11h

Tenzije Turske i Austrije, nastale nakon neuspjelog puča, koje su dovele do "diplomatskog zahlađenja" Beča i Ankare, a internet i hakeri su ovog puta dodatni razlog njihovog rasta, prenose danas bečki mediji.

Naime, turska grupa hakera pokušala je masovni hakerski napad na sajt bečkog aerodroma, a taj pokušaj je bio neuspješan,.

Turski hakeri su kao razlog za napad naveli "političke odnose dvije zemlje".

Hakerska grupa "Aslan Neferler" saopštila posredstvom interneta da stoji iza hakerskog napada na sajt bečkog aerodroma.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Aleksander Marakovic ističe da ozbiljno shvata ovo saopštenje i da vodi istragu.

Hakeri su istakli da su se odlučili na napad zbog lošeg tretmana Turske od strane Austrije, kao i mržnje prema Turskoj.

Takođe hakeri tvrde da su izveli napad zato što 49. putnika turskih državljana, koji su bili putnici aviona Britiš Erlajnsa koji je prošle nedelje sletio na bečki aerodrom zbog tehničkog kvarata, nije data humanitarna viza, zbog čega su morali da prenoće u tranzitnoj zoni, za razliku od drugih putnika koji su bili smješteni po hotelima.

Hakeri sebe nazivaju "vojnicima" i pozivaju na dalje napade, a preko društvenih mreža tvrde da su oborili sajt aerodroma proteklog vikenda na više od 12 sati.

"To je potpuna glupost", poručuju sa bečkog aerodroma, dodajući da je poznato da je bilo napada, ali ističu da nijedne sekunde sajt nije bio ugašen, već je hakerski napad odbranjen.

Napadači su blokirani, odnosno preusmjreni na drugi server.

Inače ovo je drugi veliki hakerski napad na jedan sajt u Austriji u ovoj godini.

Početkom godine operater mobilne telefonije A1 bio je suočen sa velikim hakerskim napadom, koji je uspio da odbrani i spriječi raspad svog sistema.

Bonus video: