London: Demonstranti preplivali do doka i "okupirali" pistu aerodroma Siti

Prvobitno je navedeno da se radi o aktivistima pokreta "Plane stupid" koji se protive širenju avioindustrije, da bi se ubrzo pojavile slike na kojima se vidi da je riječ o aktivistima pokreta "Black lives matter"
58 pregleda 1 komentar(a)
Britiš ervejz, Foto: Reuters
Britiš ervejz, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2016. 09:09h

Putnici koji koriste tri velika aerodroma u Londonu danas su se suočili sa kašnjenjima u polijetanju i slijetanju aviona zbog protesta aktivista pokreta za zaštitu prava crnaca "Black live matter" na aerodromu Siti i tehničke greške "Britiš ervejza" na aerodromima Hitrou i Getvik.

Rojters je prenio navode "Skaj njuza" da su demonstranti preplivali do doka u londonskom Sitiju i "okupirali" pistu tamošnjeg aerodroma, dok "Dejli telegraf" navodi da su učesnici protesta uspjeli da iznenade aerodromsko obezbjeđenje tako što su do doka stigli uz pomoć gumenog čamca.

Prvobitno je navedeno da se radi o aktivistima pokreta "Plane stupid" koji se protive širenju avioindustrije, da bi se ubrzo pojavile slike na kojima se vidi da je riječ o aktivistima pokreta "Black lives matter".

"Na londonskom aerodromu Siti maloj eliti je omogućeno da leti, dok je samo u 2016. godini 3.176 migranata poginulo, ili nestalo u Sredozemnom moru. Do 2050. biće 200 miliona izbjeglica pod uticajem klimatskih promjena. Crni će biti prvi koji će umirati, a ne prvi koji će letjeti u ovoj rasističkoj klimatskoj krizi", napisao je ovaj pokret na Tviteru.

Vlasti aerodroma Siti saopštile su na društvenoj mreži da su satnice svih letova poremećene.

"Policija je trenutno na licu mjesta", navedeno je u saopštenju.

"Britiš ervejz" kaže da se čekiranje putnika na dva najveća londonska aerodroma Hitrou i Getvik odvija normalno, ali da traje duže nego obično.

Bonus video: