Njemački nacionalisti slave: Šamar u lice Angeli Merkel, ovo je možda početak njenog kraja

Sve stranke osim AfD, koja prvi put učestvuje na izborima u ovoj pokrajini, osvojile su manje nego ranije
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2016. 20:01h

Lideri nacionalističke i antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD), koja je danas postigla uspjeh i ušla u parlament pokrajine Meklenburg Zapadna Pomeranija, poručio je da je ovakav rezultat mogući početak kraja vladavine kancelarke Angele Merkel.

"Danas pišemo istoriju u Meklenburg Zapadnoj Pomeraniji. Možda je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel", rekao je kandidat AfD na izborima Lajf-Erik Holm.

Prema njegovim riječima, AfD nije mogla ni da sanja ovako odličan rezultat.

"Ovo je šamar u lice Merkelovoj - ne samo u Berlinu, već i ovdje u njenoj rodnoj državi", rekla je Frauke Petri koja je jedan od lidera AfD.

Prema njenim riječima, birači su "jasno glasali protiv katastrofalne imigracione politike Merkelove".

Demohrišćani (CDU) na čijem se čelu nalazi Merkel doživjeli su neuspjeh na današnjim izborima u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija, osvojivši tek treće mjesto, pokazuju izlazne ankete.

Najbolji rezultat ostvarile su socijaldemokrate (SPD), a drugo mjesto antiimigracione Alternative za Njemačku (AfD) predstavlja veliki uspjeh ove partije, koja prvi put učestvuje na izborima.

Prema izlaznim anketama televizija ARD i ZDF, SPD osvojio je oko 30 odsto glasova, AfD 21 procenat, a CDU 19 odsto, što je najgori rezultat demohrišćana u pokrajini u kojoj se nalazi izborna jedinica same kancelarke Merkel.

Partija Ljevice je, prema izlaznim anketama, dobila oko 12 odsto, a Zeleni pet odsto, prenosi AFP.

Sve stranke osim AfD, koja prvi put učestvuje na izborima u ovoj pokrajini, osvojile su manje nego ranije.

Današnji regionalni izbori smatraju se ključnim pokazateljem raspoloženja građana prije njemačkih parlamentarnih izbora 2017. godine.

Bonus video: