Alfano oštro reagovao na karikature Šarli ebdoa: Predložio bih im gdje bi mogli da nabiju olovku

AFP navodi da je Alfano podsjetio kako je Italija stala uz "Šarli ebdo" kada su njihovu redakciju napali džihadistički ekstremisti u januaru 2015
14 komentar(a)
Anđelino Alfano, Foto: Beta/AP
Anđelino Alfano, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.09.2016. 19:54h

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano na neubičajeno nediplomatski način reagovao je na karikature francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" koje oko 300 žrtava zemljotresa u centralnoj Italiji od 24. avgusta prikazuju kao lazanje.

AFP navodi da je Alfano podsjetio kako je Italija stala uz "Šarli ebdo" kada su njihovu redakciju napali džihadistički ekstremisti u januaru 2015.

"Koristeći njihovu satiru, predložio bih im gdje bi mogli da nabiju olovku. Mi smo plakali zbog njihovih mrtvih, a oni ismijevaju naše", rekao je Alfano novinarima na marginama Foruma Ambrozeti, italijanske mini verzije Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji se tokom ovog vikenda održava u Černobiju na jezeru Komo.

Francuska ambasada u Rimu izdala je saopštenje u kojem je navela da vlada u Parizu ne dijeli razmišljanja magazina.

"Šarli ebdo" se našao juče na meti kritika Italijana zbog toga što je prikazao stradale u razornom zemljotresu kao različite vrste tjestenine.

Na karikaturi su, između ostalog, nacrtani jedan okrvavljeni muškarac koji stoji, a pored njega piše "pasta sa paradajz sosom", kao i stopala koja vire između spratova srušene zgrade uz natpis "lazanje", prenosi Rojters.

Gradonačelnik mjesta Amatriče, koji je najteže pogođeno zemljotresom, Serđo Piroci, rekao je da je šokiran karikaturama i dodao da je uvjeren da takva neprijatna satira ne odražava osjećanja Francuza.

Bonus video: