Amerikanci šalju tim u Tursku zbog Gulena

Erdogan je lično lobirao kod američkog predsjednika Baraka Obame da izruči Gulena
1 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2016. 11:46h

Američko ministarstvo pravde uputiće narednih dana u Tursku svoj tim koji treba da ispita optužbe vlade u Ankari o kriminalnim aktivnostima Fetulaha Gulena.

Kako javlja agencija Blumberg, novinare su o tome obavijestili američki zvaničnici, pod uslovom da ostanu anonimni, a povodom predstojeće posjete potpredsjednika SD Džozefa Bajdena Ankari, 24. avgusta.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan traži da SAD izruče Gulena, 75-godišnjeg muslimanskog sveštenika, koji živi u Pensilvaniji, tvrdeći da on stoji iza neuspjelog puča u julu.

Dok turske vlasti neprestano krive Gulena za pokušaj rušenja vlade i u zatvor su poslale hiljade njegovih navodnih sljedbenika i saveznika u zemlji, ministarstvu pravde SAD dosad iz Ankare nije stigao formalan dokaz da je on bio umiješan u neuspjeli puč, ističu američki zvaničnici.

Umjesto toga, kažu, dosadašnji dokazi se oslanjanju na navodnu zavjeru i kriminalno ponašanje Gulena prije pokušaja puča, prenosi Blumberg.

Erdogan je lično lobirao kod američkog predsjednika Baraka Obame da izruči Gulena, ali je administracija u Vašingtonu saopštila da je potrebno da Ankara pruži jasne dokaze kriminalne aktivnosti da bi se ispunili neophodni uslovi za izručenje.

Slanje tima američkog ministarstva pravde u Ankaru, može imati cilj da uveri Erdogana da SAD njegov zahtjev za izručenje shvataju ozbiljno, konstatuje Blumberg.

Bonus video: