Erdogan okrivio pristalice Gulena za bombaške napade

Gulen, koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD, negira optužbe zvanične Ankare
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2016. 16:40h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas pristalice muslimanskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena da su igrali ulogu u tri bombaška napada koja su u protekla 24 sata pogodili jugoistok Turske, a koji se pripisuju zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

U Turskoj su se u posljednja 24 sata dogodila tri napada na policijske i vojne snage, u kojima je poginulo najmanje 12 ljudi, dok je broj povrijeđenih 226, javili su danas turski mediji.

U govoru koji je uživo prenosila državna televizija, Erdogan je rekao da Turskoj prijete zajednički napadi različitih terorističkih organizacija, koje djeluju zajedno.

On je istakao da su pristalice Gulena, kojeg turske vlasti optužuju i da je organizovao neuspjeli pokušaj puča 15. jula, saučesnici napada kurdskih ekstremista u posljednja 24 sata na jugoistoku Turske.

Gulen, koji živi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD, negira optužbe zvanične Ankare.

Rojters navodi da islamski vođa Gulen ima malo toga zajedničkog sa ljevičarskom, sekularnom PKK, koja se zalaže za autonomiju većinski kurdskog jugoistoka Turske.

Otkad je PKK započela borbu protiv turskih snaga 1984. godine, u međusobnim sukobima je poginulo više od 40.000 ljudi, uglavnom Kurda.

Turska, SAD i Evropa smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Bonus video: