Turski tužioci traže: Dvije doživotne i 1.900 godina zatvora za Gulena

Gulen se optužuje da je pokušao da "nasilno uništi ustavni poredak" i da je "stvorio i rukovodi naoružanom terorističkom grupom"
0 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2016. 10:57h

Turski tužioci su zatražili dvije doživotne kazne i dodatno 1.900 godina zatvora za vjerskog vođu Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD.

U optužnici koja je napisana na preko 2.500 strana, Gulen se optužuje da je pokušao da "nasilno uništi ustavni poredak" i da je "stvorio i rukovodi naoružanom terorističkom grupom", javila je turska državna agencija Anadolija.

Pretres firmi koje navodno finansiraju Gulena

Turska policija izvršila je danas pretres u 44 kompanije u Istanbulu zbog sumnje da pružaju finansijsku pomoć pokretu propovjednika Fetulaha Gulena, koga turske vlasti optužuju za organizaciju nedavnog neuspjelog vojnog puča.

Tužilaštvo je izdalo naloge za hapšenje 120 rukovodilaca kompanija u okviru istrage o neuspjelom puču 15. jula, javila je agencija Anadolija.

Policija je juče privela 136 pravosudnih radnika tokom pretresa tri suda u Istanbulu.

Vlasti su izdale naloge za hapšenje 170 osoba osumnjičenih za povezanost s Gulenom.

Turska je posle propalog puča pokrenula čistke u vojsci, u kojoj je gotovo polovina generala smijenjena, kao i u pravosuđu, medijima, prosveti, čak i u sopstvenoj stranci.

Uhapšeno je oko 35.000 ljudi, a 76.000 je otpušteno.

Bonus video: