Turska: Neprihvatljivi komentari komesara UN za ljudska prava

"U najmanju ruku je nespretna izjava zvaničnika UN zaduženog za ljudska prava da kaže da 'nema nikakvog saosećanja' za pučiste, umjesto da osudi te teroriste koji su pokušali da izvedu krvavi vojni udar"
2 komentar(a)
Turska, Foto: Reuters
Turska, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2016. 11:28h

Turska je danas kritikovala visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeida Ra'ada Al Huseina zbog izjave da bi zvanična Ankara trebalo da ublaži svoju "žeđ za osvetom" nakon neuspjelog vojnog puča u toj zemlji.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Tanju Bilgič je izjavio da su Huseinovi komentari neprihvatljivi, prenio je Rojters.

"U najmanju ruku je nespretna izjava zvaničnika UN zaduženog za ljudska prava da kaže da 'nema nikakvog saosećanja' za pučiste, umjesto da osudi te teroriste koji su pokušali da izvedu krvavi vojni udar", istakao je Bilgič.

On je takođe negirao da se tokom čistki u državnom i drugim sektorima posle puča kojeg je 15. jula pokušao da izvede dio vrha turske vojske krše ljudska prava.

Husein je ranije ove nedelje pozvao zvaničnu Ankaru da poštuje prava ljudi pritvorenih u periodu posle pokušaja puča.

Turske vlasti su suspendovale, privele ili započele istragu protiv desetina hiljada vojnika, policajaca, sudija, novinara i državnih službenika, podsjeća Rojters.

Bilgič je istakao da su mjere koje je Turska preduzela posle pokušaja puča u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i sa ljudskim pravima i ponovo pozvao komesara Huseina da posjeti Tursku.

Bonus video: