Turska: Potjernica za bivšom fudbalskom zvijezdom Šukurom

Tužilaštvo je optužilo Šukura (45) da je "član oružane teorističke grupe". Agencija AFP napominje da se taj termin koristi za označavanje pokreta imama Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje za pokušaj puča
22 komentar(a)
hakan šukur, Foto: Twitter
hakan šukur, Foto: Twitter
Ažurirano: 12.08.2016. 08:35h

Turska je izdala potjernicu za bivšom fudbalskom zvjezdom Hakanom Šukurom u okviru istrage oko prošlomjesečnog neuspjelog vojnog puča, javila je danas agencija Anadolija.

Tužilaštvo je optužilo Šukura (45) da je "član oružane teorističke grupe".

Agencija AFP napominje da se taj termin koristi za označavanje pokreta imama Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje za pokušaj puča.

Anadolija dodaje da je bivši centrafot Šukur prošle godine sa porodicom napustio Tursku.

Hakan Šukur je tokom svoje bogate fudbalske karijere nastupao za Galatasaraj, Torino, Inter, Parmu, Blekburn.

Sa istanbulskim timom osvojio je Kup UEFA (današnja Liga Evrope) u sezoni 1999-2000. pobjedom nad Arsenalom, što je i najveći uspjeh turskog klupskog fudbala.

U dresu nacionalnog tima zabilježio je 112 nastupa, i upisao se u strijelce 51 put, po čemu je apsolutni rekorder.

Sa Turskom je osvojio treće mjesto na Mundijalu 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu.

Na utakmici za treće mjesto protiv Južne Koreje, dao je gol poslije samo 10,8 sekundi igre što je i dan danas najbriži gol na Mundijalima.

Po završetku fudbalske karijere, ušao je u političke vode, i bio poslanik Erdoganove Partije pravde i razvoja, 2011. godine.

Kada su partiju potresle afere oko korupcije 2013. godine, odnosno najužeg kruga ljudi oko Erdogana, Šukur podnosi ostavku na poslaničku funkciju i izlazi iz partije.

Legenda turskog fudbala, nije prvi sportista koji se našao na meti turskih vlasti.

Turski košarkaš i NBA zvijezda, Enes Kanter je preko društvenih mreža dobio više prejetnji smrću, a porodica ga se javno odrekla, zbog čega je turski košarkaš najavio da će promjeniti prezime u Gulen.

Bonus video: