Skok popularnosti Erdogana posle pokušaja puča

Anketa je sprovedena među 1.275 ispitanika, u periodu od 28. jula do 1. avgusta, dvije nedelje posle neuspjelog pokušaja vojnog udara
0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2016. 16:29h

Popularnost predsjednika Turske Redžera Tajipa Erdogana znatno je porasla posle pokušaja vojnog udara, a njegovu politiku podržava 68 odsto Turaka, pokazali su danas objavljeni rezultati jedne ankete.

Čak dvoje od troje ispitanih Turaka zadovoljno je politikom Erdogana, čija je popularnost za 21 odsto veća nego u junu, pokazalo je istraživanje kompanije Metropol (Metropoll).

To je drugi najviši stepen Erdoganove popularnosti posle 2012. godine, kada je bio na funkciji premijera, koju je obavljao u tri mandata prije nego što je 2014. postao predsjednik Turske.

Nezadovoljstvo Erdoganovom politikom iskazalo je 27 odsto anketiranih, što je za 20 odsto manje nego u junu.

Anketa je sprovedena među 1.275 ispitanika, u periodu od 28. jula do 1. avgusta, dvije nedelje posle neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Vlasti u Ankari za pokušaj puča, koji se dogodio u noći između 15. i 16. jula, optužuju imama Fetulaha Gulena, koji živi u SAD.

Neuspjeli puč omogućio je Erdoganu, koga protivnici optužuju za diktaturu i islamski konzervativizam, da očisti državni aparat i učvrsti vlast u cilju uvođenja predsjedničkog sistema u Turskoj.

Bonus video: