Erdogan sa Putinom: Postoji volja da se obnove odnosi Turske i Rusije

Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i project izgradnje elektrane Akuju
30 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2016. 12:08h

Osam mjeseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dvije zemlje drastično pogoršali, predsjednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Sankt Peterburgu u pokušaju da riješe probleme i okrenu novu stranicu.

Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsjednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dvije države - Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsjedničkih administracija.

Ocjenivši da su odnosi dvije države degradirali poslije incidenta sa avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova posjeta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svjedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.

Erdogan je na početku sastanka rekao da će saradnji dve zemlje značajno dopriniijeti rješavanju problema u regionu.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i project izgradnje elektrane Akuju.

Moguće je da bude pokrenuto i pitanje isplate kompenzacije za oboreni avion.

Putin i Erdogan će se poslije susreta pridružiti predstavnicima turskih i ruskih poslovnih krugova.

Do susreta dvojice lidera dolazi poslije neuspjelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbjeglica.

Bonus video: