Njemačka: Otopljenje odnosa Rusije i Turske dobrodošlo

Istovremeno dok se odnosi između Turske i Rusije poboljšavaju, došlo je do pogoršanja odnosa zvanične Ankare i Zapada, nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj od strane dijela vojnog vrha, podsjeća AP
52 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA/IVAN SEKRETAREV / AP / POOL
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA/IVAN SEKRETAREV / AP / POOL
Ažurirano: 09.08.2016. 08:17h

Otopljenje odnosa Turske i Rusije predstavlja dobrodošao razvoj događaja, a Njemačka ne smatra da postoji opasnost da zvanična Ankara okrene leđa NATO-u, izjavio je danas koordinator njemačke vlade za odnose sa Rusijom Gernot Erler.

On je u izjavi za njemački radio "Dojčlandfunk" rekao da je "u interesu Evrope da se to 'ledeno doba' u odnosima između Turske i Rusije okonča, zato što ono takođe koči napredak u razrešenju konflikta" u Siriji i na Kavkazu, prenijela je agencija AP.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan će se danas u Sankt Peterburgu sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, po prvi put otkad je došlo do zahlađenja odnosa zbog turskog obaranja ruskog vojnog aviona iznad sirijske granice krajem prošle godine.

Istovremeno dok se odnosi između Turske i Rusije poboljšavaju, došlo je do pogoršanja odnosa zvanične Ankare i Zapada, nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj od strane dijela vojnog vrha, podsjeća AP.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je za list "Bild" ranije rekao da ne očekuje da će tursko-ruski odnosi postati "tako bliski da Rusija može Turskoj da ponudi alternativu bezbjednosnom partnerstvu sa NATO-om".

Bonus video: