Erdogan i Putin obnavljaju pokidane veze

"Evropska unija nema iskren odnos sa Turskom", izjavio je Erdogan za današnje izdanje francuskog "Monda"
67 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA/IVAN SEKRETAREV / AP / POOL
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA/IVAN SEKRETAREV / AP / POOL
Ažurirano: 08.08.2016. 12:35h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sprema se za sjutrašnji put u Rusiju u sklopu napora za obnavljanje veza pokidanih turskim obaranjem ruskog borbenog aviona iznad Sirije prošlog novembra.

AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vrijeme sve napetijih odnosa Turske sa njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula.

Agencija naglašava da će posjeta šefa turske države Sankt Peterburgu i razgovori sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča, tokom kojeg je grupa odmetnutih turskih vojnih oficira pokušala da preuzme vlast korišćenjem borbenih aviona, helikoptera i tenkova u noći punoj nasilja tokom koje je stradalo više od 270 ljudi.

AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateskim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao oko sedam mjeseci - ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cijenu pošto su projekat ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi odloženi u stranu.

Uoči posjete Rusiji Erdogan je dao intervju za TAS S, čiji je drugi dio objavljen danas i u kojem je turski predsjednik optužio Zapad da koristi duple standarde u odnosu i na Tursku gleda sa predrasudama.

U prvom dijelu tog intrevjua, objavljenom juče, Erdogan je izjavio da očekuje da će razgovori sa ruskim predsjednikom Putinom otvoriti "novu stranicu" u odnosima dvije zemlje.

"Ovo će biti istorijska posjeta, novi početak. Vjerujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno", rekao je Erdogan za TAS S, a prenio Rojters.

Erdogan: EU je neiskrena, nema readmisije bez ukidanja viza

Sporazum koji je Tuska potisala sa EU o prihvatanju migranata "neće biti moguć" ukoliko EU ne ispuni dato obećanje o viznoj liberalizaciji za turske građane, izjavio je tTajip Erdogan francuskom "Mondu".

"Evropska unija nema iskren odnos sa Turskom", izjavio je Erdogan za današnje izdanje francuskih novina, ističući da je bezvizni režim za Turke trebao da počne da se primjenjuje od 1. juna, prenosi Rojters..

"Ukoliko naši zahtjevi nisu zadovoljeni, ni readmisija migranata nije moguća" rekao je Erdogan.

Bonus video: