"NESTABILNOST I NOVE BEZBJEDNOSNE PRIJETNJE"

Mogerini: Opstanak EU neizvjesniji nego ikada prije

Šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evrospke komisije navodi da "EU mora da se poveže i s novim akterima u svijetu, jer nijedna članica sama ne može adekvatno da odgovori na nestabilnost i nove bezbjednosne prijetnje"
226 pregleda 3 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2016. 09:38h

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini smatra da nova spoljnopolitička i bezbjednosna strategija EU treba da nastavi sa kombinovanjem "meke" i "čvrste" moći Unije, uz jačanje međusobne solidarnosti članica i nastavak saradnje sa NATO.

Mogerinijeva je to napisala u članku objavljenom u nekoliko evropskih novina, među kojima je i ljubljansko "Delo", a koji prenosi Hina.

Šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evrospke komisije navodi da "EU mora da se poveže i s novim akterima u svijetu, jer nijedna članica sama ne može adekvatno da odgovori na nestabilnost i nove bezbjednosne prijetnje".

"U današnjem svijetu punom izazova EU treba da razmišlja strateški, da ima zajedničku viziju i nastupa jedinstveno. Ostvarenje ciljeva zbog kojih je EU osnovana, pa i sam njen opstanak, neizvjesniji su nego ikada prije, a našim građanima je više nego ikada potrebna jača EU", navela je Mogherini u vezi sa strateškim dokumentom koji je nedavno predložila evropskim institucijama i zemljama članicama Unije.

Ona je napisala da "u situaciji bezbjednosnih izazova u EU i njenom okruženju kao i Bregzita, Evropljani moraju ponovo da promisle kako njihova integracija funkcioniše".

Preporučujemo za Vas