Erdogan: Odobriću smrtnu kaznu ako parlament glasa za nju

"Smrtna kazna danas postoji u većem dijelu svijeta", rekao je predsjednik Turske u kojoj je smrtna kazna bila legalna do 2004. godine
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2016. 19:39h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na mitingu u Istanbulu da bi odobrio ponovno uvođenje smrtne kazne ukoliko bi parlament glasao za to, nakon prošlomjesečnog neuspjelog puča, izjasnio parlament.

"Ukoliko nacija donese takvu odluku, vjerujem da će je političke stranke prihvatiti. O tome će odlučiti turski parlament s obzirom da je nacija nosilac suvereniteta, a ja unaprijed kažem da ću odobriti odluku parlamenta", rekao je Erdogan, prenio je AFP.

On je onima koji ukazuju da je smrtna kazna ukinuta u EU čiji je Turska kandidat za članstvo, uzvratio da smrtna kazna postoji u SAD, Japanu i Kini.

"Smrtna kazna danas postoji u većem dijelu svijeta", rekao je predsjednik Turske u kojoj je smrtna kazna bila legalna do 2004. godine.

U govoru na mitingu pod sloganom "Demokratija i mučenici" na istanbulskom trgu Jenikapi, Erdogan je rekao da mreža muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji je u izgnanstvu u SAD a koga Ankara krivi za pokušaj puča, mora biti uništena na zakonit način.

"Oni će platiti cijenu za ono što su uradili", rekao je Erdogan.

On je najavio da će skupovi podrške demokratiji biti okončani u srijedu.

Turski predsjednik je kritikovao Njemačku što nije dozvolila da se video linkom obrati skupu svojih pristalica u Kelnu prošle nedjelje.

On je podsjetio da je Njemačka dozvolila kurdskim ekstremistima video vezu.

"Gdje je tu demokratija?" upitao je on.

"Neka pothranjuju teroriste, to će im se vratiti", kazao je Erdogan, prenio je Rojters.

Turski zvaničnici: Turska je jedinstvena, izdajnici će platiti

Komandant turskih oružanih snaga Huluši Akar izjavio je danas na velikom mitingu u Istanbulu da će izdajnici koji stoje iza pokušaja puča, biti najoštije kažnjeni i zahvalio se civilima na pomoći u onemogućavanju puča.

U jednom od rijetkih obraćanja na javnim skupovima, načelnik generalštaba turske vojske je rekao da vojska ima situaciju pod kontrolom i da je u službi naroda sa svim svojim osobljem.

Više od milion ljudi okupilo se na mitingu koji je u Istanbulu sazvao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u znak protesta protiv neuspjelog puča 15. jula.

Na skupu je govorio i turski premijer Binali Jildirim, koji je rekao da će Turska održati ovu sliku jedinstva u politici i poručio da će se muslimanski sveštenik Fetulah Gulen, koga Ankara krivi za puč, vratiti iz SAD u Tursku i platiti za ono što je uradio.

"Svi treba da znate da će lider ove terorističke grupe doći u Tursku i platiti za ono što je uradio", rekao je Jildirim

Premijer je rekao da vlasti neće biti motivisane osvetom i da će postupati u skladu sa vladavinom zakona u potrazi za odgovornima za pokušaj puča 15. jula.

Predsjednik sekularne Republikanske narodne partije (ĆP) Kemal Kiličdaroglu rekao je da je neuspjeli puč 15. jula otvorio "nova vrata za kompromis" u politici.

"Poslije 15. jula imamo novu Tursku", rekao je Kiličdaroglu, na skupu kojim su okončane tronedjeljne demonstracije protiv puča.

Današnji miting pod sloganom "Demokratija i mučenici" na istanbulskom trgu Jenikapi, je ujedno je i demonstracija snage Erdogana, koji je suočen sa kritikama zapadnih zemalja zbog čistki i hapšenja u Turskoj poslije neuspjelog pokušaja rušenja njegove vlasti, javio je Rojters.

Pristalice turskog predsjednika su na skup donijele transparente na kojima piše "Erdogane, ti si dar od Boga" ili "Naredi nam da umremo i mi ćemo to učiniti".

"Ovo je više od politike, ovo je ili naša sloboda ili smrt", rekao je jedan od učesnika, državni službenik Hadži Mehmet Haliloglu, prenosi Rojters.

Sljedbenici Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) izlaze na ulice svake noći otkako je pokušan puč i ubijeno 273 ljudi, među kojima 34 zaverenika, podsjeća AFP.

Skup se održava pod jakim mjerama bezbjednosti, a obezbjeđuje ga 15.000 policajaca.

Erdogan je pozvao i opozicione lidere, izuzev prokurdske stranke HDP, da se obrate okupljenima.

Skup se prenosi uživo na ogromnim ekranima širom zemlje, kako je Erdogan najavio, a nastupiće i pjevači koji su pozvani za tu priliku.

Najavljeno je da će ekran biti postavljen i u Pensilvaniji, u SAD, gde živi muslimanski sveštenik Fetulah Gulen koga turska vlada optužuje da stoji iza pokušaja puča, što on negira.

"Jedan ogroman ekran biće postavljen na još jednom mjestu. Znate li gdje? U Pensilvaniji. Poruka će biti upućena", rekao je Erdogan novinarima.

Galerija

Bonus video: