Ambasador SAD u Turskoj: Nismo umiješani u pokušaj puča i tačka

"Iskreno, da smo imali saznanja, to bi odmah rekli turskoj vladi", rekao je on, istakavši da SAD žele "snažnu, naprednu, demokratsku i sigurnu Tursku"
4 komentar(a)
Turska puč, Foto: Reuters
Turska puč, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2016. 14:08h

Ambasador SAD u Ankari Džon Bas ponovo je poručio da njegova zemlja nije bila umiješana u prošlomjesečni pokušaj puča u Tuskoj, pokazavši ozlojeđenost zbog stalnih optužbi i tvrdnji u suprotno, javlja danas AFP, pozivajući se na lokalne medije.

"Samo želim da ponovim ono što sam već rekao i što smo poručili iz Vašingtona, a to je da vlada Sjedinjenih Američkih Država nije planirala, usmjeravala, podržavala niti imala bilo kakva saznanja unaprijed o bilo kakvim ilegalnim aktivnostima koje su se dogodile u noći između 15. i 16. jula. I tačka", rekao je Bas u opaskama koje je danas objavio dnevnik "Hurijet".

Ambasador SAD je dodao da je "duboko uznemiren i uvrijeđen zbog optužbi" protiv njegove zemlje.

"Iskreno, da smo imali saznanja, to bi odmah rekli turskoj vladi", rekao je on, istakavši da SAD žele "snažnu, naprednu, demokratsku i sigurnu Tursku".

Prema njegovim riječima, svako ko smatra da SAD na neki način imaju koristi od podijeljene i destabilizovane Turske, "umnogome pogrešno tumači istoriju".

Američki ambasador u Turskoj je još 18. jula, tri dana nakon pokušja puča, odbacio kao "neistinite" i "štetne" tvrdnje da je njegova zemlja podržala državni udar.

Vojni puč pokušan 15. jula, za koji Ankara krivi muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD, poremetio je odnose Turske sa SAD, a Ankara upozorava Vašington da će njihovi odnosi biti još više pogoršani ukoliko ne izruči Gulena, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: