Gulen osudio nalog za hapšenje koji je izdao turski sud

Turski zvaničnici, među kojima i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, upozorio je da će veze sa SAD biti ugrožene ukoliko SAD ne izruče Gulena
0 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2016. 06:29h

Turski svještenik Fetulah Gulen, koji živi u SAD, osudio je nalog za njegovo hapšenje koji su izdale turske vlasti, optuživši ga za organizovanje pokušaja puča, prenosi danas Rojters.

"Dobro je dokumentovano da turski sudski sistem nije nezavisan, tako da je nalog za moje hapšenje još jedan primjer težnji predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana ka autoritarizmu i odstupanja od demokratije", saopštio je u četvrtak Gulen, koji poriče bilo kakvu umiješanost u prošlomjesečni propali pokušaj puča, navodi Rojters.

Istovremeno, portparol Stejt departmenta rekao je da SAD razmatraju nova dokumenta koja je Turska dostavila u cilju izručenja Gulena, navodi britanska agencija.

"Turske vlasti su nam u nekoliko navrata dostavile dokumenta i upravo ih razmatramo", izjavio je portparol Mark Toner na konferenciji za novinare, dodavši da prva serija dostavljenih dokumenata ne predstavlja formalni zahtjev za Gulenovo izručenje.

Prema njegovim riječima, nakon toga je iz Turske stiglo još dokumenata, i u toku je proces njihovog analiziranja, pri čemu još nije donijeta konačna procjena.

Toner je dodao da su SAD ponudile Turskoj pomoć u istrazi o puču, ali nije rekao da li je Ankara odgovorila na tu ponudu.

Američko Ministarstvo pravde je zaduženo za razmatranje dokumenata kako bi se utvrdilo da li oni predstavljaju formalni zahtjev za izručenje Gulena, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine, navodi britanska agencija.

Turski zvaničnici, među kojima i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, upozorio je da će veze sa SAD biti ugrožene ukoliko SAD ne izruče Gulena.

Vašington je, međutim, poručio da Ankara mora da pruži jasne dokaze o Gulenovoj umiješanosti u neuspjeli pokušaj državnog udara da bi proces izručenja mogao da se pokrene.

Sud u Istanbulu je u četvrtak izdao formalni nalog za Gulenovo hapšenje, pod optužbom da je bio nalogodavac neuspjelog vojnog puča izvedenog 15. jula, u kojem je ubijeno više od 270 ljudi, prenio je AP, pozivajući se na državnu tursku agenciju Anadolija.

Bonus video: