General Radev podnio ostavku: Ovo je ponižavajuće za naše pilote

Saopšteno je i da pomenuti sporazum treba da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci a izabrana je Poljska jer kao i Bugarska poseduje flotu ruskih lovaca MiG-29.
2 komentar(a)
Bugarska, EU, Foto: Imagejuicy.com
Bugarska, EU, Foto: Imagejuicy.com
Ažurirano: 04.08.2016. 09:53h

Pozivajući se na lokalne medije, agencija RAR prenela je pre dva dana da je zbog planova ministarstva odbrane da postigne sporazum sa Poljskom o zajedničkoj zaštiti bugarskog vazdušnog prostora komandant Ratnog Vazduhoplovstva Bugarske general Rumen Radev podneo ostavku, piše specijalizovani sajt "Tango Six".

Saopšteno je i da pomenuti sporazum treba da stupi na snagu u narednih nekoliko meseci a izabrana je Poljska jer kao i Bugarska poseduje flotu ruskih lovaca MiG-29.

General Radev se već više puta protivio planovima da se dozvoli stranim avionima da kontrolišu nebo Bugarske, njegovo mišljenje je da bi se na taj način,taj sporazum stavio bugarske pilote u ponižavajući položaj.

On je dalje rekao da je za njega kao generala bugarske vojske i komandanta RV-a ova ideja više ponižavajuća nego kada je Nejskim ugovorom iz 1919. Bugarska proglašena za saveznika Nemačke u Prvom svetskom ratu kada je zbog toga izgubila 10 posto svoje teritorije, morala da plati ratnu odštetu i da ogranički svoje oružane snage.

Sporazum je nametnut spolja, sadašnji koncept dolazi od bugarskog zamenika ministra odbrane a usvojena je od strane vojne komande, objasnio je Radev.

U daljem izveštaju o ostavci, podseća se da je general Radev zbog nedosledne politike u stabilizaciji vojnog vazduhoplovstva već podnosio ostavku oktobra 2015. godine kada je na intervenciju premijera Bojka Borisova nju i povukao.

Tada je general naveo da RV Bugarske ima nedovoljan broj borbenih aviona koji su spoosobni za borbene dužnosti u misiji kontrole vazdušnog prostora. Takođe nije bio zadovoljan zbog neuspeha ministarstva odbrane u obezbeđivanju ugovora o remontu lovaca MiG-29.

Međutim u bugarskim medijima pojavile su se i špekulacije da se ostavka Radeva poklopila sa nezvaničnom informacijom da je on započeo politički angažmantako što je uključen na listu mogućih kandidata levičarske Bugarske socijalističke partije na predsedničkim izborima koji će se održati u novembru.

Nesumnjivo je da bugarska država nije dovoljno obraćala pažnju na probleme lovačke avijacije čije sposobnosti su značajno degradirane u proteklih nekoliko godina.

Moguće je da se došlo dotle da Bugarska više ne može sama da kontroliše svoj vazdušni prostor i da je NATO odlučio da Poljska pomogne u tome dok se bugarska avijacija ne opremi novim borbenim avionima (to će svakako biti zapadni avion, navodno je najizglednija opcija polovni F-16).

Sa Poljskom su već uspostavljeni dobri vojni odnosi, naročito što se tiče vazduhoplovnih snaga. Krajem oktobra prošle godine potpisan je ugovor oremontu 6 motora RD-33 za lovce MiG-29 a dva poljska motora koja su ustupljena Bugarskoj na korišćenje stigla su 12. januara ove godine.

Bonus video: