Makron: Simbol trajnog mira ili slika posljednjeg trenutka jedinstva prije novog haosa

Makron je ocijenio da skup kojem u sklopu obilježavanja stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata prisustvuju lideri 84 države, predstavlja istorijski trenutak, navodi Asošiejted pres
126 pregleda 1 komentar(a)
Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2018. 17:06h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas poslije podne, otvarajući Pariski forum o miru, da stabilnost svijeta ugrožavaju nacionalizam, rasizam, antisemitizam i ekstremizam, kao i izazovi povezani s ekonomijom, zaštitom životne sredine i migracijama.

Makron je ocijenio da današnji skup kojem u sklopu obilježavanja stogodišnjice okončanja Prvog svjetskog rata prisustvuju lideri 84 države, predstavlja istorijski trenutak, navodi Asošiejted pres.

"Za budućnost je važno kako će ova (današnja) slika biti tumčena - kao simbol trajnog mira među državama ili kao slika posljednjeg trenutka jedinstva prije nego što svijet potone u novi haos. To samo od nas zavisi", rekao je Makron u pozdravnom govoru.

Cilj Pariskog foruma o miru je promovisanje konkretnih akcija ka miru i treba da bude održavan svake godine, dodao je francuski predsjednik.

Poslije Makrona se obratila njemačka kancelarka Angela Merkel i uputila molbu za saradnju i mir u svijetu, takođe ocijenivši da je evropski mirovni projekat poslije 1945. godine ugrožen rastućim nacionalizmom i populizmom.

"Ne možemo prosto stajati sa strane i gledati dok novi sukobi nastavljaju da izbijaju širom svijeta, kazala je Merkel.

Ona je kritikovala "nacionalnu prepotentnost i vojnu aroganciju" koje su dovele do "besmislenog krvoprolića" u dva svjetska rata.

Upozorila je da se mir ne može uzimati zdravo za gotovo i da "nedostatak komunikacije i nespremnost na kompromis" mogu da imaju smrtonosne posljedice.

"Vidimo da se dovodi u pitanje međunarodna saradnja, mirna ravnoteža međusobnih interesa, čak i evropski mirovni projekat", kazala je Merkel.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na tom skupu na opasnost "geopolitičkog vrtloga", nalik dešavanjima koja su dovela do izbijanja dva svjetska rata, prenosi Frans pres.

"Mnogi elementi današnjice kao da su pozajmljeni s početka 20. veka i iz 30-ih godina, što predstavlja prijetnju nekog nevidljivog vrtloga", rekao je Gutereš.

Makron i Merkel su pokrenuli trodnevni mirovni forum u Parizu, u želji da podstaknu multilateralizam, koristeći kao primjer iskustvo pomirenja Njemačke i Francuske.

Bonus video: