Erdogan ponovo traži Gulenovo izručenje od SAD

"Ako mi tražimo izručenje teroriste onda vi treba to da ispunite. Ako počnete da tražite dokumenta i šta još ne, onda je to velika prepreka za našu borbu protiv terorizma", rekao je on
1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2016. 07:36h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je danas zatražio od Sjedinjenih Američkih Država izručenje Fetulaha Gulena, koji živi u egzilu u Pensilvaniji, a kojeg Ankara optužuje za neuspjeli puč rekavši da je čekanje na ekstradiciju nedopustivo.

On se u intervjuu meksičkoj televiziji Televisa požalio da američke vlasti traže dokumenta za njegovo izručenje.

"Morate da budete slijepi i gluvi i da ne razumijete da on stoji iza svega", rekao je Erdogan, prenosi AFP.

"Ako mi tražimo izručenje teroriste onda vi treba to da ispunite. Ako počnete da tražite dokumenta i šta još ne, onda je to velika prepreka za našu borbu protiv terorizma", rekao je on.

Vašington od Ankare zahtijeva dokaze o umješanosti sveštenika u skorašnje nemire u Turskoj, uz isticanje da proces izručenja mora biti ispoštovan.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag poslao je juče "drugi pisani dokument" sa zahtjevom za Gulenovim hapšenjem i ponovo zatražio njegovu ekstradiciju.

"U borbi protiv terorizma nemamo vremena za gubljenje, šest mjeseci ili godinu dana, to je jednostavno nedopustivo", rekao je Erdogan.

Bonus video: