De Mezijer: Pod istragom 59 izbjeglica u Njemačkoj

"Ne možemo sve izbjeglice da smatramo sumnjivim uprkos pojedinačnim slučajevima koji su pod istragom", kazao je De Mezijer
0 komentar(a)
Tomas de Mezijer, Foto: Reuters
Tomas de Mezijer, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.07.2016. 14:12h

Njemačke vlasti vode istragu protiv 59 izbjeglica osumnjičenih za eventualne veze sa terorističkim organizacijama, izjavio je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer napominjući da ne treba sve izbjeglice posmatrati za bezbjednosnu prijetnju.

"Trenutno govorimo o 59 istraga zbog eventualnih veza sa terorističkim organizacijama i to od više stotina hiljada novopridošlih ljudi", rekao je De Mezijer u intervjuu za "Funke medija grup", a prenio AP.

On je rekao da se to u većini slučajeva ispostavlja da nije istina.

"Ne možemo sve izbjeglice da smatramo sumnjivim uprkos pojedinačnim slučajevima koji su pod istragom", kazao je De Mezijer.

On je takođe zatražio bolju zaštitu njemačkih granica bez sprječavanja dolaska izbjeglica u Njemačku, na legalne i bezbjedne načine, i u "razumnom broju".

Sirijac star 27 godina, kojem su njemačke vlasti odbile da izdaju azil izveo je sinoć napad bombom na muzičkom festivalu u Bavarskoj, pri čemu je sam stradao, a u eksploziji je ranjeno 12 ljudi.

Ovo je četvrti napad koji se desio u Njemačkoj za manje od nedjelju dana, a izveden je nekoliko sati nakon što je još jedan sirijski izbjeglica u gradu Rojtlingen kod Štutgarta mačetom ubio jednu ženu i ranio još dvije osobe. Policija je savladala 21-godišnjeg napadača i uhapsila ga, a navodi se da je od ranije poznat policiji i da je djelovao sam.

Samo dva dana prije napada u Rojtlingenu, Njemac iranskog porijekla je u petak u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, nakon čega je izvršio samoubistvo pred očima policijaca.

Tim povodom De Mezijer je rekao da nije bilo nikakvih naznaka da se taj napadač čiji su roditelji iz Irana došli u Njemačku a on rođen u toj zemlji, nije integrisao u njemačko društvo.

Prije tačno nedjelju dana, 17-godišnji azilant napao je sjekirom i nožem putnike u vozu bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bježala, a napadač je ubijen.

Građani da ostanu trezveni

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke pozvao je građane da, i poslije jučerašnjeg napada, ostanu trezveni i nastave da žive svoj život slobodno, bez ograničenja, ali obazrivo.

De Mezijer je istovremeno odbacio tvrdnje da su počinioci napada proteklih dana potvrda loše politike imigracije, dodajući da se radi o izbjeglicama koje su došle prije prošle jeseni.

"Proteklih dana smo se suočili sa više napada. Razumijem da su građani uznemireni i zabrinuti. Mogu vas uvjeriti da je naša pravna država snažna i da će ostati takva, bezbjednosne snage su odlično postavljene i učiniće sve da se tako nešto više ne ponovi. Međutim apsolutna bezbjednost da se to neće dogoditi ne postoji", rekao je De Mezijer.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je naloženo povećano prisustvo policije na javnim mjestima.

De Mezijer je povodom bombaškog napada u mestu Ansbah, ukazao da je napadač, koji je došao kao izbjeglica u Njemačku, trebalo da bude deportovan u Bugarsku, pošto je, u procesu rješavanja zahtjeva za azil, ustanovljeno da je on podnio molbu za dobijanje azila u Bugarskoj, a kasnije i u Austriji.

Međutim, zbog lekarske procjene da je psihički labilan deportacija je odložena i postupak je ovog mjeseca ponovo pokrenut.

De Mezijer je kazao da je napadač u dva navrata pokušao da izvrsi samoubistvo, zbog čega je bio smješten u psihijatrijsku kliniku.

Što se napadača iz Rojtlingena, koji je mačetom ubio jednu ženu, i povrijedio više osoba, De Mezijer je kazao da je i on Sirijac, koji je dobio status izbjeglice.

Za oba lica, kako je podvukao, sprovedene su sve bezbjednosne provjere i u bazi policijskih podataka ni o jednom nijesu pronađene nikave informacije.

Istraga o slučaju u Ansbahu je u toku, a, iako je u ranom stadijumu, ne može se isključiti veza sa Islamskom državom, ali nikombinacija toga i psihičkih problema.

Istovremeno je poručio da će, ako se za to ispostavi potreba na osnovu istrage napada, naložiti promjene zakona.

"Ne treba da mijenjamo naše ponašanje, ali treba da budemo obazrivi. Treba da nastavimo da živimo slobodno, svjesni naše snage", poručio je on.

Takođe je kazao da su sve izbjeglice provjeravane, da su prošli utvrđivanje identiteta, ali da je to nedovoljno u sprječavanju opasnosti, jer nedostaje datoteka kojom bi se mogla utvrditi ugroženost i stanje tih osoba.

Bonus video: