Amnesti: Poslije puča u Turskoj zatvorenike prebijaju, muče i siluju

"Amnesti" navodi da su dobili izvještaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravali zatvorenike da i do 48 časova budu u neugodnim položajima te da je uhapšenima uskraćivana hrana, voda i medicinska njega, piše britanski "Miror"
28 komentar(a)
Turska, zatvorenici, Foto: Screenshot (YouTube)
Turska, zatvorenici, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.07.2016. 22:06h

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" saopštila je danas da ima vjerodostojne dokaze o zlostavljanju i torturi nad osobama koje su turske vlasti pritvorile poslije neuspjelog pokušaja puča izvedenog u Turskoj 15. jula, javlja AFP.

Grupa sa sjedištem u Londonu navodi da su neki od pritvorenika "podvrgnuti prebijanju i mučenju, uključujući silovanje, u zvaničnim i nezvaničnim pritvorskim centrima u zemlji".

"Amnesti" navodi da su dobili izvještaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravali zatvorenike da i do 48 časova budu u neugodnim položajima te da je uhapšenima uskraćivana hrana, voda i medicinska njega, piše britanski "Miror".

Advokati iz Ankare, koji zastupaju uhapšene, rekli su "Amnesti internešenelu" da su im klijenti ispričali da su vidjeli silovanje višerangiranih vojnih oficira.

"Amnesti internešenel" napominje da su najviše rangirani oficiri bili izloženi mnogo gorem tretmanu od ostalih zatvorenika.

Višerangirani turski zvaničnik negirao je tvrdnje "Amnesti internešenela" i poručio je da Turska podržava ljudska prava.

"Apsurdna je i sama zamisao da Turska, koja teži članstvu u EU, ne poštuje zakon. Kategorično negiramo optužbe i ohrabrujemo organizacije da nepristrasno izvještavaju o pravnim koracima preduzetim protiv osoba koje su hladnokrvno ubili skoro 250 civila", naglasio je zvaničnik.

Bonus video: