Posljedice puča: Optuženo 99 generala, bez vjerskih obreda za poginule pučiste

“Na dženazama se čita dova (molitva) za vjernika koji se preselio (umro) i okupljeni se halale (opraštaju) sa njim. Ovi izdajnici su izdali cijeli narod i nisu zaslužili da se molimo za njih i opraštamo im", navodi se u saopštenju
2 komentar(a)
Turska, tenk, Foto: Reuters
Turska, tenk, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2016. 12:00h

Turske vlasti su danas zvanično optužile 99 od ukupno 360 generala svoje vojske za učešće u prošlonedjeljnom pokušaju vojnog puča, objavila su dva turska zvaničnika.

U neuspjelom pokušaju puča u Turskoj prije pet dana, za koji predsjednik Redžep Tajip Erdogan okrivljuje muslimanskog vjerskog vođu Fetulaha Gulena, poginulo je više od 200, a povrijeđeno 1.400 ljudi.

Zvaničnici su dodali i da se još 14 generala, protiv kojih optužnice još nisu podignute, i dalje nalazi u pritvoru, prenio je Rojters.

Uprava za vjerske poslove Turske saopštila je da neće pružati usluge opremanja, vjerskog pogrebnog obreda i sahrane za pučiste koji su stradali tokom, kako se navodi, izdajničkog napada na državu, narod, parlament Turske, prenio je portal TRT.

To se, međutim, ne odnosi na vojnike i pripadnike snaga bezbjednosti koji su se našli u sukobima, a da nisu ni znali o čemu je zaista riječ, dodaje se u saopštenju.

"Usluge dženaze i ukopa neće biti pružane ubijenim pučistima i izdajnicima koji su nemilosrdno i svirepo digli oružje na goloruki narod i bombardovali parlament i druge javne institucije kako bi svrgnuli legitimnu vlast u zemlji", stoji u saopštenju.

Napominje se da je na adresu te ustanove stigao veliki broj pitanja u vezi sa vjerskim obredom prilikom sahranjivanja ubijenih pripadnika terorističke organizacije FETO/PDY, te da je Vrhovni savjet vjerskih poslova donio odluku da je opremanje, klanjanje dženaze i sahrana usluga koju Uprava obezbjeđuje za vernike, a da to neće činiti za "ubijene izdajnike i pučiste koji su digli ruku na narod i zemlju".

“Na dženazama se čita dova (molitva) za vjernika koji se preselio (umro) i okupljeni se halale (opraštaju) sa njim. Ovi izdajnici su izdali cijeli narod i nisu zaslužili da se molimo za njih i opraštamo im", navodi se takođe u saopštenju.

Suspendovano 900 policijskih oficira

Turska je suspendovala 900 policijskih oficira u Ankari zbog sumnje da su povezani sa islamskim pokretom koji predvodi imam Fetulah Gulen kog vlasti optužuju za organizovanje neuspjelog vojnog puča, saopštili su danas neimenovani zvaničnici.

Istovremeno, privatna tv stanica NTV je javila da je turski Odbor za visoko obrazovanje je susependovao četiri rektora univerziteta.

Detalji zasad nisu poznati.

Bonus video: