AP: Anadolija javila da je Ozturk priznao učešće u puču, pa povukla vijest

"Nisam osoba koja je planirala ili predvodila puč. Ne znam ko je to uradio. Prema mom iskustvu, mislim da je (Gulenov pokret) pokušao da izvede puč. Ali ne mogu da kažem ko je to unutar oružanih snaga organizovao i izveo", rekao je Ozturk pred krivičnim sudom u Ankari
0 komentar(a)
Akin Ozturk, Foto: Screenshot (YouTube)
Akin Ozturk, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.07.2016. 19:56h

Agencija Asošiejted pres povukla je prethodnu vijest u kojoj se pozivala na tursku državnu novinsku agenciju Anadoliju da je general i bivši komandant turskih vazdušnih snaga, Akin Ozturk priznao da je imao ulogu u puču.

Ozturk je prema ispravljenoj verziji demantovao da je učestvovao u puču.

"Agencija Anadolija je prvobitno unijela zabunu oko toga da li je Ozturk preuzeo odgovornost za vojni puč. Ta agencija je, naime, prvo javila da je Ozturk priznao da je učestvovao u organizovanju pokušaja puča u Turskoj, da bi tu vijest poslije povukla", prenio je AP.

Ozturk je odbacio danas optužbe da stoji iza neuspjelog vojnog puča u Turskoj, tokom kojeg je ubijeno više od 200 ljudi.

"Nisam osoba koja je planirala ili predvodila puč. Ne znam ko je to uradio. Prema mom iskustvu, mislim da je (Gulenov pokret) pokušao da izvede puč. Ali ne mogu da kažem ko je to unutar oružanih snaga organizovao i izveo", rekao je Ozturk pred krivičnim sudom u Ankari.

General je kazao da o tome nema nikakve informacije, kao i da se "borio protiv tih struktura", misleći na Gulenov pokret.

Turski mediji su javili da je potom Ozturku i grupi od još 25 osoba određen pritvor.

Oni su optuženi za pokušaj narušavanja ustavnog poretka i pokušaj ubistva predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Lokalni mediji su objavili slike generala kad se pojavio pred sudom, izgledao je iscrpljen, sa zavojem na uhu.

Dvije privatne turske televizijske mreže, Haberturk i NTV, demantovale su još ranije danas informacije da je Ozturk, priznao da je učestvovao u organizovanju pokušaja državnog udara u Turskoj, dok je prije toga, Anadolija javila da je Ozturk, priznao tužiocima da je imao ulogu u organizovanju pokušaja državnog udara u Tursko

Haberturk i NTV, pozivajući se na Ozturkovo svjedočenje pred tužiocima, navode da je general negirao da je imao ulogu u organizovanju vojnog puča.

"Nisam neko ko je planirao ili rukovodio pokušajem državnog urdara, koji je izvršen 15. jula, i ne znam ko je to radio", navela je ranije danas NTV da je Ozturk rekao tokom svjedočenja.

Agencija Anadolija je ranije danas javila da je Adem Huduti, komandant Druge turske armije označen kao vođa vojnog puča.

Vlada u Ankari za pokušaj puča, tokom kojeg je poginulo najmanje 232 ljudi, a povrijeđeno 1.400, okrivljuje pristalice imama Fetulaha Gulena, koji je postao najveći protivnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, a nalazi se u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD.

Gulen je demantovao povezanost sa pučem.

Bonus video: