Jildirim o smrtnoj kazni: Zahtjev naroda je zapovijest, treba razgovarati u parlamentu

Mogerini je poručila da nema izgovora za tursku vlast da ne zaštiti vladavinu prava
0 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2016. 18:22h

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da njegova vlada ne može da ostane indiferentna prema zahtjevima da se ponovno uvede smrtna kazna kako bi se kaznili organizatori neuspjelog pokušaja vojnog udara, ali je dodao da se na tu temu mora povesti rasprava u parlamentu.

"Zahtjev naroda je za nas zapovijest. Ne bi bilo u redu da djelujemo u žurbi, ali ne možemo da ignorišemo zahtjev naših građana", rekao je Jildirim i dodao da "o tom pitanju treba da se razgovara u parlamentu, pošto ono zahtijeva promjenu Ustava", prenijela je agencija AFP.

On je dodao da je tokom neuspjelog pokušaja puča živote izgubilo ukupno 232 ljudi, uključujući "208 mučenika", što se odnosi na pristalice vlasti, kao i 24 pučista.

Ranije je turska vlada saopštila da je ubijeno 104 pristalica puča, a Jildirim nije objasnio zašto je ta brojka sada smanjena.

Jildirim je zatim drhtavim glasom i sa suzama u očima ponovio pitanje koje mu je postavio njegov unuk, a koje glasi: "Zašto oni ubijaju ljude?"

Od 208 mrtvih sa strane turskih vlasti, premijer je pojasnio da su 145 bili civili, 60 policajci, a trojica vojnici.

U pokušaju puča je takođe povrijeđeno 50 pučista i 1.491 pristalica vlade, rekao je Jildirim i dodao da su uhapšene ukupno 7.543 osobe, uključujući 6.030 vojnika.

Turska je 2004. godine odlučila da ukine smrtnu kaznu što je Ankari omogućilo da naredne godine počne pristupne pregovore sa EU.

U tim pregovorima međutim do danas nije učinjen značajniji napredak.

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je u nedjelju da ne sme biti odlaganja u upotrebi smrtne kazne poslije neuspjelog puča u petak dodajući da će vlada o tom pitanju razgovarati sa opozicijom.

Merkel upozorila Erdogana

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je danas turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da mu prenese da bi ponovno uvođenje smrtne kazne poslije neuspjelog puča stavilo tačku na izglede njegove zemlje za ulazak u EU, kao i da izrazi zabrinutost zbog tekućih čistki u Turskoj. U telefonskom razgovoru njemačka kancelarka je "vrlo jasno" prenijela predsjedniku Turske da Njemačka, kao i cijela Evropska unija, odbacuju smrtnu kaznu i da naglasi da ta kazna "ni u kom slučaju nije kompatibilna sa ulaskom u EU", rekao je potparol kancelarke. Merkel je tokom razgovora istakla da je nedavni talas hapšenja i otpuštanja u vojsci, policiji i pravosuđu "izvor velike zabrinutosti" u Berlinu, i ponovo je pozvala Erdogana da poštuje vladavinu prava.

EU Turskoj: Ako uvedete smrtnu kaznu zaboravite na članstvo

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je upozorila tursku vladu da ne preuzima mjere koje bi bile protiv ustavnog poretka nakon neuspjelog državnog puča. Turskim vlastima je jasno poručeno da mogu da zaborave na članstvo u EU ukoliko odluče da vrate smrtnu kaznu.

"Mi smo bili prvi tokom te tragične noći koji su rekli da legitimne institucije moraju biti zaštićene", kazala je Mogerini novinarima prije sastanka ministara spoljnih poslova EU kome je prisustvovao i američki državni sekretar Džon Keri.

Mogerini je poručila da nema izgovora za tursku vlast da ne zaštiti vladavinu prava.

"Demokratske i legitimne institucije treba da budu zaštićene. Danas ćemo to reći zajedno sa svim ministrima da to očigledno ne znači da se vladavina prava i podjela vlasti ne računaju. Nasuprot, moraju biti zaštićeni zarad same države. Zato ćemo poslati snažnu poruku", kazala je Mogerini.

Te poruke je Mogerini poslala nakon sastanka. Keri je upozorio Tursku da ne ide predaleko u pokušaju da vrati red nakon pokušaja puča.

I ostali ministri i visoki zvaničnici EU su izrazili zabrinutost zbog dešavanja nakon pokušaja puča.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Briselu da bi bilo koji korak ka uvođenju smrtne kazne u Turskoj poslije neuspjelog vojnog puča ugrozio napore Ankare da uđe u EU.

"Ponovno uvođenje smrtne kazne bi onemogućilo uspjeh pregovora o ulasku u EU," rekao je Štajnmajer novinarima.

On je dodao da Njemačka očekuje od Turske da se obračuna sa onima koj su odgovorni za pokušaj puča u skladu sa zakonom, prenio je Rojters.

Evropski komesar Johanes Han, u čijoj nadležnosti su i pregovori sa Turskom o pristupanju EU, je kazao da ima utisak da je vlada unaprijed pripremila liste sa imenima sudija koje su uhapšene.

"Izgleda kao da je nešto već pripremljeno. Čim liste postoje, to ukazuje da su bile pripremljene da bi se koristile u nekom momenu. Veoma sam zabrinut. To je baš ono čega sam se plašio", naveo je Han.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didije Rejnders i njegov austrijski kolega Sebastijan Kurc su ranije izrazili zabrinutost zbog najave da bi Turska mogla da vrati smrtnu kaznu.

Turska je 2004. godine ukinula smrtnu kaznu da bi mogla da otvori proces pregovora sa EU.

Neki analitičari ocjenjuju da je puč bio režiran, i da ga Erdogan koristi da bi očistio redove u vojsci i pravosuđu od onih lojalnim njegovom suparniku Fetulahu Gulenu.

Bonus video: