Erdogan se zarekao: Očistićemo "virus" iz svih državnih institucija

U toku jučerašnjeg dana je uhapšeno oko 3.000 pripadnika vojske, a sličan broj sudija i tužilaca je uklonjeno sa svojih pozicija
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2016. 12:42h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan se zarekao da će nastaviti sa čišćenjem "virusa" iz svih državnih institucija nakon pokušaja državnog udara. Erdogan je aludirao na sve one povezane sa dugogodišnjim rivalom Fetulahom Gulenom.

On je kazao da je državni udar pokušala "teroristička grupa koju vodi Gulen", ali da je puč spriječila "narodna volja".

"Gulenova grupa je uništila vojsku i hapsimo ih u svim redovima vojske", poručio je Erdogan.

On je opet pozvao svoje pristalice da ostanu na trgovima i nastave sa javnim okupljanjima.

"Ovo nije posao od 12 sati", naveo je Erdogan.

Sam Gulen je odbacio vezu sa pučem i osudio ga, a sve su glasnije tvrdnje da je Erdogan režirao puč.

Do sada je oko 6.000 hiljada ljudi uhapšeno u vezi sa neuspjelim pokušajem puča u Turskoj, kazao je turski ministar pravde.

Turska državna agencija Anadolija je objavila ranije da su vlasti danas uhapsile preko 100 sudija i tužilaca, kao i još 60 vojnih oficira jer sumnjaju da su učestvovali u neuspjelom pokušaju puča.

U toku jučerašnjeg dana je uhapšeno oko 3.000 pripadnika vojske, a sličan broj sudija i tužilaca je uklonjeno sa svojih pozicija.

Uhapšen i komandant Indžirlik baze

Komandant Indžirlik baze koju koriste i američke trupe u Turskoj je uhapšen zbog saučesništva u vojnom puču, potvrdili su turski zvaničnici.

Bivši komandant ratnog vazduhoplovstva, uhapšeni general Akin Ozturk je jedan od organizatora neuspelog puča, tvrdi u subotu jedan visoki turski zvaničnik.

On je dodao da početni dokazi ukazuju na to da su među organizatorima puča pripadnici pokreta imama Gulena kao i general Ozturk, prenosi AP.

Zvaničnik koji je to kazao želio je da ostane neimenovan u skladu sa vladinim propisima, navodi AP.

On je dodao da je neposredni cilj organizatora puča bio da preuzmu kontrolu nad ključnim mjestima, uključujući Bosforski most i trg Taksim.

Njihov cilj je takođe bio da obore satelitsku infrastrukturu i zauzmu glavne telekomunikacione centre, navodi AP.

Grčka vratila helikopter

Anadolija prenosi riječi neimenovanog diplomatskog izvora koji je kazao da je u Tursku vraćen vojni helikopter kojim je jučer ujutro u Grčku pobjeglo osam oficira koji su učestvovali u pokušaju izvođenja državnog udara u Turskoj.

Helikopter tipa Black Hawk sinoć oko ponoći preuzeli su pripadnici Turskih oružanih snaga (TSK) i krenuo je ka Turskoj.

Bonus video: