Erdogan će tražiti Gulena od Obame

Na povike iz mase koji traže smrtnu kaznu za pučiste, on je kazao da se o takvim zahtevima može raspravljati u parlamentu
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2016. 18:17h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će, poslije pokušaja puča, tražiti od američkog predsjednika Baraka Obamu ekstradiciju Fetulaha Gulena, za kojeg turske vlasti tvrde da stoji iza pokušaja puča.

Erdogan je na skupu u Istanbulu dodao da je incidente izvela manjina unutar vojske, a ne sama vojska, javlja Rojters.

"Armija je naša, a ne pripada toj paralelnoj strukturi. Ja sam vrhovni komandant vojske", poručio je on.

Na povike iz mase koji traže smrtnu kaznu za pučiste, on je kazao da se o takvim zahtevima može raspravljati u parlamentu.

Aplauzom dočekan u parlamentu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao je iz Istanbula u Ankaru gdje je u nacionalnom parlamentu dočekan aplauzom.

U zgradi parlamenta koji je oštećen u noćašnjem pokušaju vojnog puča, održana je vanredna sjednica skupštine koja je počela minutom ćutanja, nakon čega je intonirana nacionalna himna, prenio je "Špigl".

Sjednici je prisustvovao i premijer Binali Jildrim, kao i načelnik generalštaba Hulusi Akar kojeg su noćas kao taoca držali pučisti.

Jildrim je u obraćanju poslanicima obećao nov početak u saradnji četiri parlamentarne stranke, a pučiste je nazvao "teroristima koji su napali parlament".

Takođe se zahvalio opoziciji i građanima na podršci a 15. jul nazvao budućim praznik demokratije.

Bonus video: