Jildirim: Stranke da budu jedinstvene

Jildirim obećao i da neće biti "Sudnjeg dana" za civile i novinare koji su na ovaj ili onaj način podržali pokušaj prevrata
0 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2016. 15:43h

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas u nacionalnom parlamentu da će saradnja između političkih stranaka u Turskoj zabilježiti "novi početak" nakon propalog pokušaja puča u zemlji.

Rojters prenosi da je Jildirim obećao da će obično međusobno podeljene četiri glavne turske stranke moći da pronađu zajednički jezik. Turski premijer je takođe kazao da zaverenici u puču nijesu bili vojnici već teroristi koji su za metu imali parlament, prenosi Rojters.

Jildirim obećao i da neće biti "Sudnjeg dana" za civile i novinare koji su na ovaj ili onaj način podržali pokušaj prevrata.

"Pretpostavljam da su ljudi koji podržavaju teroriste i separatiste, bez obzira na svoje pozicije, svi poznati i prema njima će se odmah preduzeti mjere", izjavio je premijer Turske.

Istovremeno, odgovarajući na pitanje da li će vlasti procesuirati one među civilima koji su podržali puč, uključujući i novinare, Jildirim je istakao da "zbog situacije koja je postojala za vrijeme prevrata, mnogi novinari nijesu mogli da se snađu", prenio je Sputnjik.

"To nije lako pitanje. I sada nije Sudnji dan, da bi se svima sudilo. Pozivam sve na jedinstvo, stare i mlade, žene i djecu, na jedinstvo svih pod nacionalnom zastavom", rekao je šef turske vlade.

On je dodao da se u ovom trenutku "procjenjuje učešcće svih zavjerenika u pokušaju državnog prevrata".

Bonus video: