Gulen: Nisam povezan s pokušajem puča

"Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvrijedljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem", rekao je Gulen
11 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2016. 13:57h

Imam Fetulah Gulen oglasio se porukom iz Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da "kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča protiv Erdoganove vlasti“, prenosi Al Jazeera.

"Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvrijedljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem", rekao je Gulen, a prenosi Rojters.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u subotu da nije primio zahtjev za izručenje Gulena, koji već godinama živi u Sjedinjenim Državama.

Turska vlada je saopštila da sljedbenici Gulena, koji se nalazi u dobrovoljnom egzilu, stoje iza pokušaja vojnog udara izvedenog u petak.

Keri je rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći turskim vlastima u istrazi i da se zalažu za demokratski izabranu vlast u Turskoj.

Gulenov globalni pokret

Fetulah Gulen, lider je pokreta Hizmet, kojim rukovodi iz svoje rezidencije u Sejlorzburgu, gradiću u Pensilvaniji.

Hizmet je globalni pokret, koji u je više od stotinu zemalja širom svijeta osnovao škole, domove, univerzitete, izdavačke kuće i humanitarne organizacije koje promovišu njegove ciljeve.

Hizmet je u prošlosti blisko sarađivao sa AK partijom u sprovođenju demokratskih reformi i borbi protiv turske vojske, koja se miješala u vođenje državne politike.

Međutim, raskol se dogodio 2013. godine, kada je turska policija otkrila da su sljedbenici Gulenovog pokreta prisluškivali kabinet predsjednika Erdogana, koji je tada bio premijer.

Ubrzo je otkrivena cijela mreža sljedbenika Hizmeta u državnim institucijama, pravosuđu i policiji, koji su, prema navodima turskih vlasti, radili po instrukciji Gulena u cilju formiranja takozvane paralelne države, a koja bi upravljala Turskom. Od tada je krenuo otvoreni sukob.

Pokret Hizmet nalazi se na turskoj državnoj listi terorističkih organizacija.

Policija često sprovodi racije u organizacijama i firmama povezanim sa pokretom.

(Al Jazerra)

Bonus video: