Davutoglu: Ovo nije vojni udar čitave vojske. Obama: Podrška Erdoganu

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini je noćas apelovala na "uzdržanost" i na "poštovanje demokratskih institucija" u Turskoj
0 komentar(a)
Turska, vojska, državni udar, Foto: Reuters
Turska, vojska, državni udar, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2016. 00:18h

Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu tvrdi da ovo što se noćas dešava u toj zemlji nije vojni udar čitave vojske, već određeni elementi pokušavaju da destbilizuju vojnu strukturu.

U Turskoj je izveden državni udar, a turska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad tom državom! Sa turske državne televizije je poručeno da zemlju sada vodi "mirovni savjet", uveden je policijski čas i vojna uprava.

"Nadamo se da će se promijeniti komandna struktura naše vojske i da će vojska biti lojalna turskoj vlasti", kazao Davutoglu.

"Naša vojska je od ove demokratski izabrane vlade dobila autoritet. Oni su tu da podrže narod, ekonomiju. Ova grupa pokušava da zloupotrijebi vojsku. Nadam se da će do kraja dana ostatak pokazati odanost vladi", kazao je Davutoglu za Al Džaziru Balkans.

"Predsjednik i premijer su u kontaktu i vlada radi, dodao je još Davutoglu.

"Ne postoji određeni sigurnosni problem za predsjednika. Naša sigurnost nije toliko bitna, koliko nacije i zemlje, budućnost naših mladih generacija. Bilo je puno pokušaja od vojske da se napravi državni udar, ali nisu uspijevali. Nadam se da ćemo zaštititi demokratiju i naš ponos", istakao je Davutoglu.

Stabilnost Turske ne predstavlja samo stabilnost jedne zemlje, već više zemalja, kazao je Davutoglu i dodao da je stabilnost Turske stabilnost utočišta za milion izbjeglica.

"Oni koji napadaju tursku stabilnost, napadaju i turske humanitarne pokušaje”, naveo je.

Međunarodna zajednica, prema njegovim riječima, treba da shvati značaj stabilnosti Turske.

“U mnogim društvima postoje krugovi koji žele zgrabiti političku moć bez odgovornosti", zaključio je Davutoglu.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je noćas sve strane u Turskoj da podrže demokratski izabranu vladu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

On je pozvao na uzdržanosti i izbjegavanje nasilja kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Bijela kuća je saopštila da su se Obama i državni sekrtar Džon Keri konsultovali u telefonskom razgovoru.

Obama je od Kerija zatražio da ge redovno obavještava o svim događajima u Turskoj.

Američki državni sekretar Džon Keri dao je takođe punu podršku turskoj vladi nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova te zemlje Mevlutom Čavušogluom.

"Razgovarao sam večeras sa Čavušogluom i rekao mu da SAD potpuno podržavaju tursku demokratski izabranu vladu i demokratske institucije, kazao je Keri

On je ranije pozvao sve u Turskoj da obezbijede sigurnost diplomatskim misijama, osoblju i civilima, javlja Reuters.

Keri je ranije večeras na konferenciji za medije kazao da se nada da će u Turskoj biti mira i stabilnosti.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je na istoj konferenciji pozvao ruske državljane da ostanu u zatvorenim prostorijama i da čekaju dalje informacije.

Demokratski red u Turskoj se mora poštovati i sve se mora učiniti da se spasu životi, napisao je na Tviteru portparol njemačke kancelarke Angele Merekel, javio je Reuters.

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini je noćas apelovala na "uzdržanost" i na "poštovanje demokratskih institucija" u Turskoj čija je vlast osudila pokušaj vojnog udara koji je u toku.

"U stalnom sam kontaktu s EU u Briselu, pošto sam u Mongoliji (na samitu EU-Azija). Pozivam na uzdržanost i poštovanje demokratskih institucija", napisla je Mogerini na Tviteru.

Bijela kuća je noćas saopštila da je predsjednik SAD Barak Obama obaviješten o "zbivanjima" u Turskoj, "ključnom savezniku u NATO", gdje vojska tvrdi da je državnim udarom preuzela vlast

Savjet za nacionalnu bezbjednost SAD je saopštio da je Obama obaviješten o "sitiaciji koja se odvija" u Turskoj i da će nastaviti da ga redovno obavještava.

Portparol ruskog predsjednika Vladimir Putina, Dmitrij Peskov saopštio je da Putin konstantno dobija obavještenja o situacijiu Turskoj.

"Duboko smo zabrinuti zbog događaja u Turskoj i ovlastili smo zvaničnike da pomognu ruskim državljanima u toj zemlji", saopšteno je iz Kremlja.

Peskov je dodao da se sve odvija veoma brzo, da je Rusija zabrinuta i da želi da se Turska vrati na put reda i stabilnosti.

"Ko god da je na vlasti u Turskoj, dužan je da obezbijedi sigurnost ruskim državljanima", kazao je Peskov.

Bonus video: