Hoće li mađarska čvrsto nacionalilstička vladjuća partija ostati dio EPP?

Tokom dva dana u Finskoj visoki zvaničnici Evropske narodne partije (EPP), grupe koja okuplja partije desnog centra, razgovaraće o tome kako da njihovi kandidati pobijede na evropskim izborima 2019. godine
89 pregleda 0 komentar(a)
Sirpa Pietikainen, Manfred Veber, Foto: Reuters
Sirpa Pietikainen, Manfred Veber, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 10:45h

Vođe desnog centra i visoki političari iz Evrope sastaju se danas i sjutra u Helsinkiju, glavnom gradu Finske, da isplaniraju strategiju za izbore EU koji se održavaju iduće godine.

Tokom dva dana u Finskoj visoki zvaničnici Evropske narodne partije (EPP), grupe koja okuplja partije desnog centra, razgovaraće o tome kako da njihovi kandidati pobijede na evropskim izborima 2019. godine.

Među učesnicima su njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Mađarske Viktor Orban, najavljeno je na sajtu EPP.

Skupu prisustvuju i predstavnici svih glavnih institucija EU.

Kako navodi agencija AP, vođe Evropske narodne partije će odlučivati i da li mađarska čvrsto nacionalilstička vladjuća partija treba da ostane u njihovoj političkoj porodici.

Evropska narodna partija takođe će izabrati svog kandidata za novog predsjednika Evropske komisije. Favorit je njemački konzervativac Manfred Veber. Međutim, bivši finski premijer Aleksander Stub je takođe u konkurenciji i sebe predstavlja kao novo lice evropskih konzervativnih snaga s modernom kampanjom preko društvenih mreža.

Samit EPP okuplja šefove evropskih država ili vlada iz redova EPP, ali na njemu učestvuju i drugi visoki zvaničnici, lideri vodećih opozicionih partija i zvaničnici EU koji pripadaju EPP, dok u proširenom dijelu samita učestvuju i lideri izvan EU.

Predsjednik Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić učestvuje na skupu.

Iz zemalja van EU, pored predsednika Srbije na samit je pozvan i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, kao i lideri opozicije iz Makedonije i Albanije, Hristijan Mickoski (VMRO DPMNE) i Ljuljzim Baša (Demokratska partija).

Preporučujemo za Vas