Fišer: Politika prema izbjeglicama ne smije se zasnivati samo na racionalnosti, već i na humanosti

Takođe se Fišer izjasnio i protiv govora mržnje i populizma, rekavši da je loše ako bi okviri djelovanja bili ograničeni na trenutno popularno, a zapostavi se ono što bi dugoročno bilo potrebno
0 komentar(a)
Hajnc Fišer, Foto: Reuters
Hajnc Fišer, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2016. 10:22h

Predsjedniku Austrije Hajncu Fišeru danas je zvanično istekao mandat i on se, svečanošću u parlamentu, oprostio sa te dužnosti poručivši da se politika zemlje prema izbjeglicama ne smije zasnivati samo na racionalnosti već i humanosti.

Fišer je u svom obraćanju izrazio posebnu zahvalnost što je svečanost održana u parlament, u koji je, kako je podsjetio ušao 2.januara 1962.kao pravnik, u kabinet tadašnjeg drugog predsjednika skupštine.

Na završetku svog drugog i posljednjeg mandata na dužnosti predsjednika Austrije, Fišer se posebno osvrnuo na temu migranata.

„Nisam protiv rečenica „Austrija ne može primiti neograničen broj izbjeglica“ ili „ovaj problem se ne može riješiti na austrijskoj granici“, ali mi tu nedostaje još jedna važna rečenica a koja glasi „mi smo spremni da pomognemo u okviru naših mogućnosti da se poštuje dostojanstvo izbjeglica i da prema njima postupamo bez predrasuda“, naglasio je on.

Fišer je naglasio da politika Austrije prema izbjeglicama mora biti obilježena racionalnošću, ali i humanošću, jer je samo jedan pristup premalo.

Takođe se Fišer izjasnio i protiv govora mržnje i populizma, rekavši da je loše ako bi okviri djelovanja bili ograničeni na trenutno popularno, a zapostavi se ono što bi dugoročno bilo potrebno.

On je podsjetio da je rođen 1938.godine i da je kao dijete, svjesno, doživio kraj Drugog svjetskog rata, te da je od tada prošlo više od sedam decenija, što je ne samo za ljudski život puno, već i za državu.

Prema njegovim riječima, neophodno je biti svjestan koliko se u našoj politici promjena dogodi u sedam decenija, te naglasio da su često promjene naporne i bolje, i mogu izazvati strah i strepnju, ali su one neophodne.

„Ukoliko Austrija želi da ostane u vrhu modernih država u Evropi mora biti među onima koje predvode po modernizaciji, promjenama i doprinosu. Međutim društvo, koje se oslanja na doprinose ne smije biti nesocijalno, već mora da se brine o socijalno slabijima“, poručio je Fišer.

On se, u svom izlaganju, osvrnuo i na diskusiju o umanjenju nadležnosti predsjedniku Austrije, rekavši da smatra da je šef države prema Ustavu dobio određene nadležnosti koje mu omogućavaju da u teškim i kritičkim situacijama djeluje stabilizujuće na politiku.

„To što nisu neke nadležnosti korišćene samo govori u prilog zrelosti našeg demokratskog društva“, naglasio je Fišer.

On je izrazio žaljenje što nisu uspjeli predsjednički izbori, dodajući da se odluka Ustavnog suda mora poštovati.

Izrazio je nadu da će predstojeća predizborna kampanja biti fer i korektna.

Kada je riječ o Bregzitu Fišer je istakao da se do sada nije oglašavao, ali da smatra da je ova odluka Britanaca za žaljenje i nepromišljena, posebno imajući u vidu da su pristalice istupanja iz EU bez jasne strategije.

„Austriji je potreban nastavak aktivnog rada na mirovnom projektu i ekonomskoj saradnji, što mora ostati centralna tačka politike ove zemlje“, podvukao je on.

Na kraju svog obraćanja on je poručio da je Austrija stabilna zemlja i da niko ne mora da se brine za njenu vladavinu prava i ekonomsku stabilnost.

Svečanosti, na kraju mandata Fišera, prisustvovali su, u Istorijskoj sali parlamenta, najviši predstavnici političkog, društvenog i vjerskog života Austrije, kao i bivši političari, među kojima i bivši kancelar Verner Fajman, kojem je ovo bilo prvo javno pojavljivanje poslije podnošenja ostavke početkom ove godine.

Među prisutnima bili su i kandidati na predsjedničkim izborima, koji će biti održani 2. oktobra, nakon što je Ustavni sud poništio rezultate drugog kruga glasanja održanog 22.maja zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, Norbert Hofer i Aleksander van der Belen.

Pošto Austrija još nije dobila predsjednika dužnosti šefa države preuzmaju članovi predsjedništva parlamenta, među kojima je i Hofer, kao treći predsjednik skupštine.

Po izlasku iz parlamenta Fišer je sa suprugom ušao u vozilo na kojem, za razliku od dolaska u skupštinu više nije bilo državne zastave, pošto više nije na čelu države.

Bonus video: