OTPOR EVROPSKIH POSLANIKA

Kameron predložio Džulijana Kinga za novog predstavnika u EK

King, koji je u periodu 2008 - 2009. bio šef kabineta nekadašnje britanske predstavnice u EK Ketrin Ešton, možda nije jedini Kameronov izbor
65 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 13:42h

 Britanski premijer Dejvid Kameron predložio je da se ambasador te zemlje u Francuskoj, Džulijan King, imenuje za novog britanskog predstavnika u Evropskoj komisiji, ali je taj predlog naišao na otpor među evropskim poslanicima, javio je Rojters pozivajući se na izvore u EU.

Sadašnji predstavnik Britanije u EK Džonatan Hill podnijeće ostavku 15. jula nakon što su Britanci na referendumu 23. juna odlučili da napuste EU.

Kameron, koji će, takođe, napustiti premijersko mjesto čim Konzervativna stranka izabere novog lidera u septembru, izjavio je prošle sedmice da ima namjeru da popuni upražnjeno Hilovo mjesto što je prije moguće, podsjeća Rojters.

Agencija, međutim, dodaje da King, koji je u periodu 2008 - 2009. bio šef kabineta nekadašnje britanske predstavnice u EK Ketrin Ešton, možda nije jedini Kameronov izbor.

Izvori u EU su rekli Rojtersu i da bi Unija mogla da blokira svako novo postavljenje na funkciju predstavnika Britanije u EK sve dok se London zvanično ne obaveže da će sljediti predviđeni dvogodišnji proces izlaska iz EU.

"Možemo da igramo istu prevrtljivu igru kakvu igra Kameron", rekao je izvor Rojtersa u Evropskom parlamentu.