Britanski sektor nekretnina - prva žrtva Bregzita

"Svi trenutno prave pauzu, dok se ne ustanovi nova normala", izjavio je direktor odeljenja za prodaju nekretnina pri advokatskoj kancelariji "Irvin Mičel".
1 komentar(a)
London, Bregzit protest, Foto: Reuters
London, Bregzit protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2016. 11:14h

Šok uzrokovan odlukom Velike Britanije da izađe iz Evropske unije je u protekloj nedjelji pogodio sektor nekretnina, pri čemu je jedna inostrana banka obustavila kredite za kupovinu nekretnina u Londonu, dok su se pojedini investitori povukli iz komercijalnih ugovora.

Londonsko tržište nekretnina je, kako navodi agencija Rojters, već dugo magnet za inostrane investitore, zbog čega su cijene nekretnina u britanskoj prijestonici znatno porasle.

Ipak, singapurska banka Junajted Oversis Banka (UOB) je prošle nedjelje privremeno suspendovala program kreditiranja kupovine nekretnina u Londonu, a druge azijske banke su takođe izrazile bojazan zbog potencijalnih investicionih rizika.

"Niz ugovora za koje znam je raskinuto ili je njihova realizacija odložena. Svi trenutno prave pauzu, dok se ne ustanovi nova normala", izjavio je direktor odeljenja za prodaju nekretnina pri advokatskoj kancelariji "Irvin Mičel".

Prema njegovim riječima, jedan američki privatni investicioni fond, vrijedan preko 40 miliona dolara, odložio je prošle nedjelje kupovinu jednog regionalnog šoping centra na nekoliko mjeseci, dok je jedan francuski prodavac luksuzne robe odložio otvaranje prodavnice u Londonu poslije odluke Britanije da izađe iz EU.

Odluka Britanije od 23. juna je već prouzrokovala kolaps vlade i stvorila je duboko podijeljenu zemlju, ocenjuje Rojters, podsjećajući da je guverner centralne banke Engleske, Mark Karni, prošle nedjelje izjavio da će britanskoj ekonomiji vjerovatno trebati dodatni podsticaji tokom ljeta, s obzirom na pogoršanje perspektiva.

Karni je, takođe, naveo da su transakcije u oblasti komercijalnih nekretnina prepolovljene u odnosu na prošlogodišnji rekord i da je aktivnost u oblasti kupovine stambenih nekretnina znatno usporila.

Bonus video: