Britanski mediji podjeljeni oko referenduma

Podjeljenost medija na izvestan način odražava i podjelu među samim građanima od kojih je za izlazak glasalo 51,9 odsto a 48,1 odsto za ostanak
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2016. 08:40h

Britanski mediji danas različito ocjenjuju referendum na kome su građani glasali za izlazak iz Evropske unije, dok ga jedni nazivaju "rođenjem nove Britanije", drugi se pitaju "šta sada".

Podjeljenost medija na izvestan način odražava i podjelu među samim građanima od kojih je za izlazak glasalo 51,9 odsto a 48,1 odsto za ostanak.

"Pokloni se Britanijo," objavio je evroskeptični "Dejli mejl" krupnim slovima na naslovnoj strani.

"Ovo je dan kada su tihi građani Britanije ustali protiv arogantne političke klase koja nema dodira sa stvarnošću i nadmene briselske elite", piše "Dejli mejl".

Bregzitu naklonjeni "Dejli ekspres" nazvao je rezultat referenduma "slavnom pobjedom" uz trijumfalni naslov "Izašli smo iz EU", "Tajms" "zemljotresom", a "Dejli telegraf" je na naslovnoj strani pozdravio "rađanje nove Britanije".

"Dvadeset treći jun 2016 će biti zauvek upamćen kao dan kada su Britanci glasali da ponovo preuzmu kontrolu nad svojom zemljom", ocjenjuje "Dejli telegraf" u uvodniku, prenosi AFP.

Ton u proevropski orijentisanim listovima bio je znatno turobniji.

"Šta sada?", piše na naslovnoj strani proevropski orijenitsani "Dejli miror".

"Gotovo", objavio je "Gardijan".

"Zemlja je krenula na opasan put na kome naša politika i ekonomija moraju biti transformisani", piše "Gardijan" u uvodniku.

U Škotskoj, akcenat medija je na mogućem narednom škotskom referendumu.

"Razjedinjeno kraljevstvo", objavio je "Škotski dejli mejl" na naslovnoj strani.

Galerija

Bonus video: