Poljska policija povjerljive planove samita NATO poslala običnim mejlom

U mejlu na adrese 60 institucija koje su uključene u obezbjeđenje samita NATO stigao je precizani detaljan opis obezbjeđenja samita na nekoliko desetina stranica
1 komentar(a)
kompjuter, lap top, Foto: Shutterstock
kompjuter, lap top, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2016. 16:53h

Šef Glavnog štaba poljske policije Valdemar Šulc smijenjen je danas zato što je najobičnijim mejlom poslao na adrese 60 institucija poverljive planove obezbjeđenja samita NATO u Varšavi 8. i 9. jula. Tu su bili svi detaljni podaci, između ostalog precizni raspored pirotehničkih kontrola i provjera s vremenima i trasama kretanja šefova država i vlada članica NATO.

"Šef Generalnog štaba je smijenjen. Planovi su sada izmijenjeni da možemo da garantujemo bezbjednost", kazao je za poljske medije ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Blaščak.

Skandal je otkrio list Gazeta viborča a gradske vlasti Varšave u kojoj vlada liberalna opozicija potvrdile su listu da je čak 12 činovnika vidjelo i pročitalo taj mejl sa planovima koje ne treba da vide nepozvane oči.

"S obzirom na rang samita takva forma otvorenog mejla za kojom je posegla Glavna komanda poljskepolicije nas je začudila. Nema načina da se takav mejl zaštiti od nepozvanih, može da ga presretne svako. Prijeti opasnost da će neko saznati kako će biti obezbijeđeni zvaničnici", kazao je Gazeti viborčoj jedan od predstavnika gradskih vlasti Varšave.

U mejlu na adrese 60 institucija koje su uključene u obezbjeđenje samita NATO stigao je precizani detaljan opis obezbjeđenja samita na nekoliko desetina stranica. U mejlu su precizni rasporedipirotehničkih kontrola, plan razmještanja policijskih snaga, vojske, agenata državnog obezbjeđenja kao i tačni datumi i vremena kretanja i premještanja šefova država i vlada.

Na samit NATO u Varšavu 8. i 9. jula doći će i američki predsjednik Barak Obama.

"Poslali su takav nezaštićen mejl bez obzira na to što je armija mnogo puta upozoravala da moraju da se poštuju pravila bezbjednosti prilikom priprema", kazao je povodom skandala poljski ministarodbrane Antoni Maćerevič a da se kazni krivac zatražio je i predsjednik Poljske Andžej Duda.

Glavna komanda policije prvo je pokušala da zataška skandal ali nakon intervencije šefa države i nadležnih ministara šef Generalnog štaba policije prinuđen je da podnese ostavku.

Bonus video: