Tusk: Bregzit bi mogao da donese kolaps zapadne civilizacije

usk takođe navodi da bi od izlaska Britanije iz EU do uspostavljanja novih odnosa sa EU moglo bi da prođe sedam godina
0 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2016. 13:54h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je da bi, ukoliko Velika Britanija glasa za izlazak iz EU na referendumu naredne nedjelje, to moglo da donese "uništenje" zapadne političke civilizacije.

AFP prenosi da je u intervjuu koji je Tusk dao njemačkom "Bildu" predsjednik EU naglasio da bi, pored negativnih ekonomskih posledica, takozvani Bregzit pokrenuo "prije svega geopolitičke" posledice.

"Da li znate zašto su ove posledice toliko opasne? Zato što su dugoročno gledano one u potpunosti nepredvidive. Kao istoričar, plašim se da bi to zaista bio početak procesa uništenja ne samo EU već i njemačke političke civilizacije", naveo je Tusk.

U djelovima tog intervjua koji su objavljeni juče predsjednik Evropskog savjeta je ocjenio da bi uspostavljanje novih odnosa Britanije i EU posle eventualnog Bregzita trajalo sedam godina. Po njemu bi eventualno raskidanje svih ugovorenih obaveza u slučaju da britanski birači na referendumu glasaju za Bregzit bilo "žalosno, ali relativno jednostavno". Samo ovaj proces bi, po njegovim rečima, potrajao dvije godine.

Tusk takođe navodi da bi od izlaska Britanije iz EU do uspostavljanja novih odnosa sa EU moglo bi da prođe sedam godina.

"Svaka od 27 članica EU kao i Evropski parlament moraju da potvrde takav ishod. Za to će trebati najmanje pet godina i bojim se, da nema garancija za uspjeh", rekao je Tusk.

Bonus video: