Bivša agentkinja CIA će biti izručena Italiji: Učestvovala u američkom programu otmice i transfera

De Souza je jedna od 26 državljana SAD koje je Italija osudila za kidnapovanje osumnjičenog teroriste Osame Mustafe Hasana Nasra u Milanu 2003. godine
0 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2016. 13:11h

Bivša agentkinja CIA Sabrina de Souza biće izručena Italiji radi odsluženja zatvorske kazne za učešće u američkom programu otmice i transfera osoba iz jedne u drugu zemlju, nakon što je danas Ustavni sud Portugala odbacio njenu žalbu.

De Souza je izjavila za agenciju AP da čeka da joj saopšte kad će biti izručena Italiji, gdje je osuđena u odsustvu na četiri godine zatvora.

Otkad je u oktobru uhapšena u Lisabonu na osnovu evropskog naloga za hapšenje, De Souzi je sud u Lisabonu odbacio tužbu protiv izručenja, a kasnije se žalila na tu odluku Vrhovnom sudu, koji je tu žalbu odbacio.

De Souza je jedna od 26 državljana SAD koje je Italija osudila za kidnapovanje osumnjičenog teroriste Osame Mustafe Hasana Nasra u Milanu 2003. godine. Ona tvrdi da nije učestvovala u toj otmici.

Prema portugalskom zakonu, Ustavni sud će sada poslati svoju odluku nižem sudu, koji će o njoj obavijestiti policiju, koja će pokrenuti proces izručenja u saradnji sa italijanskim vlastima.

Program američkih vlasti u sklopu kojeg su osumnjičeni za terorizam kidnapovani i prebacivani na lokacije gdje su ispitivani i mučeni je bio dio antiterorističke strategije SAD nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Američki predsjednik Barak Obama je prošle godine ukinuo taj program.

Bonus video: