ISTRAŽIVANJE CENTRA "LEVADA"

Rusi vjeruju da su im neprijatelji SAD, Ukrajina i Turska, prijateljima smatraju Bjelorusiju, Kazahstan i Kinu

Primjetno je da je u porastu negativan stav prema Ukrajini. Oko 48 odsto ispitanih smatra da je Ukrajina jedna od pet najneprijateljskijih zemalja prema Rusiji, dok je 2015. tako mislilo 37 odsto ljudi
72 pregleda 10 komentar(a)
Rusija, Ruska zastava, Foto: Shutterstock
Rusija, Ruska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2019. 23:02h

Rusi vjeruju da su najveći neprijatelji Moskve SAD, Ukrajina i Turska, dok prijateljskim zemljama smatraju Bjelorusiju, Kazahstan i Kinu, pokazuju rezultati ankete Centra za istraživanje javnog mnjenja Levada.

Prema anketi sprovedenoj od 20. do 23. maja među 2.400 ljudi širom Rusiji  pokazuje i da je nivo antiameričkog i antievropskog raspoloženja u Rusiji danas veći nego prije pripajanja Krima 2014. godine, ali manji nego što je bio početkom prošle godine, prenosi Glas Amerike.

Primjetno je da je u porastu negativan stav prema Ukrajini. Oko 48 odsto ispitanih smatra da je Ukrajina jedna od pet najneprijateljskijih zemalja prema Rusiji, dok je 2015. tako mislilo 37 odsto ljudi.

Broj ispitanika koji kažu da je Turska jedna od pet najneprijateljskijih zemalja popeo sa jednog procenta 2015. na 29 odsto u ovoj anketi.

Čak 72 odsto ispitanih smatra da su SAD neprijateljska zemlja Rusiji.

Sa druge strane, Bjelorusija, Kazahstan i Kina su tri zemlje koje Rusi smatraju najprijateljskijim. Zatim slijede Indija, Jermenija i Kuba, a Sirija je na sedmom mjestu.

Većina Rusa, 56 odsto protivi se članstvu Rusije u EU, dok 24 odsto ispitanika podržava tu ideju.