U SIJENCI KORUPCIONAŠKIH SKANDALA

Lokalni izbori u Rumuniji, prve ankete pokazale: Pobijedila Socijaldemokratska partija

Trenutno je u Rumuniji na vlasti privremena tehnokratska vlada
106 pregleda 0 komentar(a)
Rumunija, Foto: Reuters
Rumunija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2019. 23:11h

Na lokalnim izborima u Rumuniji koji su održani juče, prema prvim anketama sa glasačkih mjesta, pobijedila je ljevičarska Socijaldemokratska partija sa 37,5 odsto osvojenih glasova.

Liberali su, prema anketi, na drugom mjestu sa 28 odsto glasova, prenio je Rojters.

Izbori u Rumuniji, prema ocjenama analitičara, protiču u sijenci korupcionaških skandala koji su prije šest mjeseci i doveli do pada vlade.

Oni su takođe prvi test za rumunske vlasti poslije katastrofalnog požara 30. oktobra prošle godine u noćnom klubu "Kolektiv" u Bukureštu, u kojem su poginule 64 osobe, a nakon kojeg je pala vlada bivšeg premijera Viktora Ponte, prenijela je agencija AP.

Smatra se da su za požar odgovorni zvaničnici zaduženi za bezbjednost, koji su ignorisali kršenja propisa o zaštiti od požara.

Trenutno je u Rumuniji na vlasti privremena tehnokratska vlada.

Agencija AP podsjeća da su u Bukureštu bivši gradonačelnik i petorica od šest predsjednika lokalnih opština, izabrani na izborima 2012. godine, u međuvremenu osuđeni zbog korupcije ili je u toku istraga po tim optužbama. Dvojica njih učestvuje i na današnjim izborima.

Među gradonačelnicima 109 većih rumunskih gradova, njih 51 je ili osuđeno za korupciju ili je u togu istraga po tim navodima ili su proglašeni nepodobnima za obavljanje javne funkcije, objavio je anti-korupcijski sajt penali.ro.

U Bukureštu bivši gradonačelnik i pet od šest predsjednika opština izabranih 2012, ili su osuđeni ili su pod istragom zbog korupcije. Dvoje se kandidovalo za današnje izbore da ponovo vode svoje opštine. 

Bukurešt, grad s više od dva miliona stanovnika, ima najveći lokalni budžet koji ove godine iznosi 4,1 milijardu leja (1,01 milijardu dolara).

Rumunija je posljednjih godina pokrenula veliku akciju protiv korupcije i agencija nadležna za to je pred sud izvela 1.250 slučajeva, uključujući jednog bivšeg premijera i pet bivših ministara, što je njen najbolji učinak do sada. 

Međutim optužbe za korupciju ne sprečavaju kandidovanje na izborima. 

Od 109 gradonačelnika u najvećim mestima u Rumuniji, 51 je ili osuđen ili pod istragom zbog korupcje, ili su proglašeni nepodobnim za državnu funkciju, objavio je sajt penali.ro koji prati borbu protiv korupcije.

Po kancelariji rumunskog tužioca nadležnog za borbu protiv korupcije, 2015. godine je za korupciju optuženo više od 100 gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, ili predsjednika ili potpredsjednika gradskih vijeća. 

Pet od šest kandidata u Bukureštu osumnjičeno je za korupciju, rekao je jedan izvor i dodao da je problem to što "ljudi, kad dobiju funkciju, kradu".  

Sadašnj gradonačelnik Brašova, George Skripkaru, kandiduje se za četvrti mandat. On je uhapšen 2015. zbog zloupotrebu položaja, pod sumnjom da je uzimao proviziju za energetske ugovore i primao mito. On je negirao da je radio išta nelegalno.

Zamjenica predsjednika vodeće rumunske Socijaldemokratske partije Lija Olguta Vasilesku, kandiduje se za drugi mandat kao gradonačelnica Krajove, šestog po veličini grada u Rumuniji. Ona je optužena za primanje mita, zloupotrebu svog autoriteta ili uticaja za dobijanje novca ili drugih dobara, i za pranje novca. Ona takođe negira da je uradila bilo šta nedozvoljeno. 

Ovo su prvi izbori od požara u noćnom klubu "Kolektiv" u Bukureštu oktobra prošle godine, kada su poginule 64 osobe. Za požar se smatraju odgovornim zvaničnici koji su ignorisali kršenje protivpožarnih propisa. Bivši premijer Viktor Ponta podnio je ostavku poslije protesta zbog požara.  

Analitičari smatraju da Socijaldemokratska partija ima velike šanse da ostvari veliku pobjedu na ovim lokalnim izborima. To će predstavljati veliki šok liberalima i desnici pred parlamentarne izbore koji će biti najesen. 

U Bukureštu ankete predviđaju pobjedu Gabrijela Firea, kandidata saveza socijaldemkorata i Nacionalne unije za napredak Rumunije (UNPR).