Poljski šef diplomatije: Raketni štit nije prijetnja po Rusiju

"Predsednik Putin bi trebalo vrlo dobro da zna da antiraketni štit u Poljskoj nema veze sa bezbjednošću Rusije", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski
0 komentar(a)
Poljska, Foto: Shuterstock
Poljska, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 29.05.2016. 11:34h

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski izjavio je danas da američki raketni štit koji treba da bude postavljen u Poljskoj ne predstavlja prijetnju po bezbjednost Rusije.

Vaščikovski je to rekao u intervjuu koji je dao za poljsku agenciju PAP, a prenio Rojters, koji podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak rekao da bi Poljska i Rumunija mogle da se nađu na nišanu ruskih raketa zato što prihvataju delove raketnog štita SAD koji Moskva smatra prijetnjom po svoju bezbjednost.

"Predsednik Putin bi trebalo vrlo dobro da zna da antiraketni štit u Poljskoj nema veze sa bezbjednošću Rusije. Ovo je sistem za odbranu Evrope od raketnog napada sa Bliskog istoka. Međutim, vojno prisustvo Amerikanaca i multinacionalnih NATO snaga (u Poljskoj) jeste odgovor na zaista agresivno ponašanje ruskih vlasti, koja nas zaplašuju", kazao je Vaščikovski i povodom štita poručio da će "ovo biti prisustvo koje je odbrambene prirode i ne predstavlja prijetnju po Rusiju".

Bonus video: